Hem / Alla nyheter / En idrottsrörelse i regnbågens färger

En idrottsrörelse i regnbågens färger

Riksidrottsförbundet är inne i ett intensivt arbete med att göra idrotten mer inkluderande – en öppen idrottsrörelse där alla är välkomna.

Att prata om, arbeta för ökad kunskap, förändra, manifestera och stå upp för idrottens värdegrund är delar i arbetet. Därför är Riksidrottsförbundet och idrottsrörelsen också aktiva under Europride.

Att synliggöra hetero- och cis-normer är en viktig del i det arbetet, för att se till att personer känner sig välkomna, mår bra och kan vara sig själva fullt ut i idrottsrörelsen oavsett sexuell läggning eller könsidentitet/uttryck.

- Riksidrottsförbundet och idrottsrörelsen behöver vara tydliga med vad vi står för och samtidigt arbeta för ökad kunskap. Det är viktigt att vi skapar möjligheter till samtal och tar ställning. Deltagandet i Europride är en självklarhet som en manifestation av idrottens värdegrund och en del i vårt arbete för en mer inkluderande idrott, säger Sofia B Karlsson, utbildningsansvarig jämställdhet och inkludering på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Riksidrottsförbundets aktiviteter under Europride i Stockholm

MÅNDAG 30 JULI
16.00-16.45 Europride House – En idrottsrörelse i regnbågens färger 
Panelsamtal om vad som sker och har skett i idrottsrörelsen för att öka normmedvetenheten och göra idrotten mer inkluderande. Samtalet leds av Sofia B Karlsson, utbildningsansvarig jämställdhet och inkludering på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna. 
Mer information om seminariet Europride 

TISDAG 31 JULI 
14.00 P1 Kultur – Idrottsrörelsen och hbtq – en kärlekshistoria? 
Sofia B Karlsson, utbildningsansvarig jämställdhet och inkludering på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna, deltar i Sveriges Radio live som sänder under Prideveckan från Europride House. Samtal med bågskytten Isaa Sand, Radiosportens Alexander Lundholm med flera. 
Här hittar du information om SR Live sändningar under veckan 

FREDAG 3 AUGUSTI 
16.30-17.00 Pride Park. Informellt samtal med internationella journalister om hbtq och idrottsrörelsens arbete med inkludering. Riksidrottsförbundet berättar om förändringsarbetet som sker och lyssnar till utmaningar som finns i andra länder. 
Arrangör Svenska institutet.

LÖRDAG 4 AUGUSTI
13.00 Prideparaden i Stockholm
Riksidrottsförbundet koordinerar idrottsrörelsens deltagande och manifestation för en inkluderande idrott. Information om idrottsrörelsens deltagande i Europride i Stockholm och Göteborg

Här finns mer information om Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas arbete med inkluderande idrott.

Vi är tusentals från idrottsrörelsen som samlas för att tillsammans skejta, spela basket, amerikansk fotboll, rugby, göra volter, dansa, spela rollerderby eller gå med i prideparaderna i Stockholm och Göteborg.

Här är några exempel på idrotter och organisationer som deltar i idrottsrörelsens sektion i paraden under Stockholm.


Simförbundet

Amerikansk fotbollsförbundet

Skridskoförbundet (roller derby)

Skateboardförbundet

Budo- och kampsportförbundet

Ridsportförbundet

Bordtennisförbundet

Friidrottsförbundet

Basketbollförbundet

Gymnastik och parkour

Cheerleading

Parasportförbundet

Dövidrottsförbundet

Skolidrottsförbundet

Rugby 

Golfförbundet

Stockholms idrottsförbund

Upplands idrottsförbund

Locker Room Talk

Friskis o Svettis

Sportdykarna 

För mer information kontakta

Riksidrottsförbundet 
Pressjour 
08-699 61 90