Hem / Alla nyheter / En miljon kronor delas ut i stipendier från Tore A Jonassons stiftelse

En miljon kronor delas ut i stipendier från Tore A Jonassons stiftelse

Sex idrottsföreningar och två konstnärer tilldelas stipendier på 100 000 kronor och 200 000 kronor vardera ur Tore A Jonassons stiftelse. Riksidrottsförbundet samarbetar med stiftelsen som också driver Konsthall 16 på Riksidrottsmuseum.

Följande idrottsstipendiater för 2020 har utsetts av stiftelsens idrottsnämnd i samarbete med Riksidrottens vänner och får 100 000 kronor vardera:

  • Torns Ryttarförening, Lund
  • Simon sportklubb, Örebro
  • Askim Billdal Gymnastikskola, Särö
  • IFK Stockholm Simklubb, Stockholm
  • KFUK-KFUM Alvik Basketklubb, Bromma/Stockholm
  • Örebro SK Ungdomsklubb, Örebro

Simon Sportklubb lyckades under sommarlovet genomföra utomhusaktiviteter i olika stadsdelar i Örebro så bra att antalet medlemmar ökade och antalet som provade på nya aktiviteter ökade. Detta samtidigt som integrationen främjades. I Askim Billdal Gymnastikskola har man tränat mer än någonsin och gemenskapen har stärkts genom att tävla på distans och hitta nya pass för sina medlemmar i åldersspannet tre år upp till seniorer.

– Samtliga idrottsstipendiater har på olika kreativa och säkra sätt hanterat pandemins effekter på idrotten. Det är inspirerande och imponerande att se hur idrottsföreningarna ställer om och arbetar för medlemmarnas bästa även i denna svåra tid och det känns mycket bra att med hjälp av stipendierna kunna bidra till deras fortsatta arbete, säger Py Börjeson, ordförande Tore A Jonassons stiftelse.

Årets konststipendier à 200 000 kronor går till två stipendiater som utsetts av stiftelsens konstnämnd:

Märta König
Motivering: Märta König söker sig med färg och form in i en egensinnig zon mellan abstraktion och figuration. Målningarna stänker av färgpoesi och natur och uppsöker, snarare än undviker, komplikationer. Aldrig slentrian utan hela tiden modigt prövande, vackert levande och busigt rått.

Johan Strandahl
Motivering: Johan Strandahl är skulptör, tecknare och objektsmakare som i sitt konstnärskap demaskerar vår vardag och konsumtion. Genom att minutiöst och konstfullt återskapa det som massproduceras får Strandahl oss att se vår konsumtion och i detta också vansinnet i den glättade yta som omger oss – den vi tar för givet, den som vi sällan reflekterar över.

Mer om Konsthall 16

Mer om Riksidrottsmuseum

För mer information kontakta

Py Börjeson
Ordförande Tore A Jonassons stiftelse
076-110 66 22
This is a mailto link

Riksidrottsförbundet samarbetar med Tore A Jonassons stiftelse som bland annat årligen delar ut stipendier till idrottsföreningar och konstnärer. Tore A Jonasson själv hade två stora intressen i livet; konst och idrott. Förutom att dela ut stipendier så driver stiftelsen Konsthall 16 på Riksidrottsmuseum sedan 2019 och köper in konst till stiftelsens samling.

Leveransadress:

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm för företagspaket och transporter