Hem / Alla nyheter / Familjer på skateboard ska få fler i rörelse

Familjer på skateboard ska få fler i rörelse

Framåtfonden fortsätter stötta projekt som inspirerar till rörelse i nya aktiviteter. Bland projekten i höstens utdelning finns Skateboardförbundets satsning på nybörjarkurser för barn och föräldrar.

Genom Framåtfonden ger Svenska Spel och Riksidrottsförbundet samtliga specialidrottsförbund (SF) möjlighet att söka medel för att testa idéer som utmanar den traditionella synen på träning. Syftet är att få fler i rörelse och inkludera fler i idrottsrörelsen, enligt målen i Strategi 2025.

– Framåtfonden stöttar projekt som har potential att inspirera dem som inte rör på sig att börja röra sig lite mer, eftersom den största effekten på folkhälsa kommer av att gå från att vara inaktiv till att göra någon form av aktivitet. Elitsatsningar är inget måste för att uppnå hälsoeffekt, så detta är ingen jakt på en ny Zlatan, säger Daniel Berglind, forskare på Karolinska Institutet och jurymedlem i Framåtfonden.

Skateboardförbundets Family On Board är ett av de utvalda projekten. Tanken är att få familjer att umgås och röra på sig genom att börja träna skateboard tillsammans. Här är projektidén i korta drag:

”Genom att erbjuda en nybörjarkurs för barn och föräldrar som tränar i separata grupper kan coacherna fokusera på barnen och föräldrarna enskilt, samtidigt som de övar på samma övningar. Det viktigaste är att framhäva det roliga med skateboardåkning, höja barnens framgångar och att inte fokusera på resultat. I slutet av varje träningstillfälle får barnen och föräldrarna en hemläxa där de får i uppgift att öva ihop eller åka till ett närliggande ställe och åka skateboard tillsammans. De får möjlighet att upptäcka vilken fantastiskt rolig och generationsöverskridande motionsform skateboard faktiskt är och att det bidrar till fysisk aktivitet hela livet!”

Svenska Spel och Riksidrottsförbundet har sedan starten 2017 beviljat nära 19 miljoner kronor ur Framåtfonden. Fler än 100 000 barn, unga, vuxna och äldre har kommit i rörelse genom aktiviteterna. Tack vare att projekten varit framgångsrika utökas Framåtfonden från 7,3 miljoner kronor till 8,4 miljoner kronor under 2019 års ansökningsperiod. Det möjliggör finansiering av fler projekt. 

– Den svenska idrottsrörelsen är unik i världen och oerhörd viktig för folkhälsan. Samtidigt är det många som inte lockas av att utöva traditionella idrotter. Det är därför det är så viktigt att ge stöd till specialidrottsförbundens initiativ för att motverka fysisk inaktivitet, säger Daniel Berglind.

Framåtfondens projekt hösten 2019

Bandyförbundets 3 mot 3

Brottningsförbundets Wresfit

Cricketförbundets Familjecricket

Curlingförbundets Mini-curling

Friidrottsförbundets Run All Around

Fotbollförbundets Gåfotboll

Golfförbundet och Bowlingförbundets JA! Tillsammans för ökad livskvalité

Innebandyförbundets Innebandy Flex

Korpen Svenska Motionsidrottsförbundets Pickleball

Skateboardförbundets Family On Board

Triathlonförbundets Try Triathlon

För mer information kontakta

Linn Rydstedt
Projektledare Framåt för fler i rörelse
Riksidrottsförbundet
08-699 61 23