Hem / Alla nyheter / Förlängda restriktioner men stödet till idrotten fortsatt noll

Begränsningarna ändras tidigast 3 maj

Regeringen håller fast vid gällande begränsningar till den 3 maj, efter förslag från Folkhälsomyndigheten. För idrotten innebär det fortsatt stopp för tävlingar och matcher. Yrkesmässig idrott kan tävla och spela matcher – men utan publik.

– Visst förstår jag att vi måste hjälpas åt och att smittan ökar men idrottsrörelsen fortsätter ta stryk och drabbas enormt hårt. För varje dag som går ökar oron för barn och unga som inte får tävla eller spela matcher och i vissa fall inte ens får träna alls eller inte utöva sin idrott inomhus. Ska idrotten orka måste vi se att det finns en förståelse och vilja att tillåta så mycket som möjligt – inte lika för alla utan se till att få mer träffsäkra regler från regering, myndigheter och kommuner. Tålamodet börjar tryta, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Med anledning av smittläget begärde Folkhälsomyndigheten i en hemställan till regeringen att planerade lättnader i begränsningsförordningen, om bland annat publikantal på arena och deltagarantal vid lopp, ska flyttas fram till den 3 maj. Regeringen meddelade dagen efter att man går på myndighetens linje och avvaktar med förändringar på grund av det förvärrade smittläget.

– Regler som gäller idag sätter stopp för exempelvis en seglingstävling med fler än åtta deltagare – trots att varje deltagare sitter i sin egen båt och har hela havet som sin arena. Det här måste ges en lösning, säger Björn Eriksson.

Regeringen har under slutet av 2020 och hittills under 2021 vid upprepade tillfällen poängterat hur viktig idrotten är för att vi, oavsett ålder och ambitionsnivå, ska må bra både fysiskt och psykiskt. Idrottsföreningens och de ideella ledarnas trägna arbete under pandemin har varit avgörande för att barn och unga har kunnat röra på sig och ha den sociala gemenskap som laget eller träningsgruppen innebär. Men idrotten drabbas både verksamhetsmässigt och ekonomiskt och fortfarande har idrottsrörelsen inte fått besked om ekonomiskt stöd för 2021. Stödet från första mars är alltjämt 0 kronor.  

– Det är oacceptabelt att begära mer och mer av idrottsrörelsen men inte kompensera oss eller ge oss omstartsstöd för att klara av att ta oss igenom de långtgående konsekvenser som pandemin innebär. Idrottsföreningarna behöver veta att stöd kommer, säger Björn Eriksson.

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06

Det här gäller just nu:

  • Max åtta deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, såsom idrottsevenemang med publik enligt pandemilagen. Särskilda begränsningar finns för gym, idrottsanläggningar och badhus som är öppna för allmänheten.
  • Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd tillåter smittsäker träning för alla. För de som är födda 2001 och tidigare gäller om möjligt utomhus.
  • Idrottsrörelsen bör avstå helt från att ordna eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar, med undantag för yrkesmässig idrott. Detta gäller alla åldersgrupper.
  • Regeringens vädjan om att verksamhet som inte är nödvändig och som drivs av stat, region och kommun hålls stängd. Kommunala gym, idrottsanläggningar och badhus omfattas inte av detta.

Kommuner och regioner kan fatta och fattar andra beslut än ovan restriktioner beroende på lokala smittläget. Därför kan det variera mellan kommuner.