Hem / Alla nyheter / Fortfarande osäkert om SM-veckan kan genomföras

Fortfarande osäkert om SM-veckan kan genomföras

Besked om SM-veckan i Halmstad kan genomföras eller inte flyttas fram till 4 maj. Redan nu har beslut fattats att antalet idrotter reduceras och att evenemanget blir utan publik vid ett eventuellt genomförande.

Styrgruppen för SM-veckan i Halmstad har beslutat att flytta fram beskedet om ett genomförande eller inte av SM-veckan till den 4 maj. Ett besked om ett genomförande av SM-veckan skulle ha getts idag (16 april) men nu väljer styrgruppen att skjuta upp beskedet. Anledningen är bland annat att avvakta hur smittspridningsläget utvecklas.

Styrgruppen har beslutat att reducera antalet idrotter vid ett eventuellt genomförande och även att SM-veckan i Halmstad ska vara publikfri. De idrotter som inte kan ingå i SM-veckan är de där organisationen inte kan upprätthålla de direktiv som myndigheter anger under rådande omständigheter. Samtliga är kontaktade.

– Genom att skjuta på ett beslut och reducera antalet idrotter ger det oss större möjligheter att kunna genomföra en SM-vecka. Då flera SM-tävlingar varit planerade att genomföras på centrala och lättillgängliga platser i Halmstad där det inte går att kontrollera tillflödet av publik, har vi i styrgruppen fattat beslut om att ta bort de idrotterna från programmet, säger Per Bergljung, evenemangsansvarig SM-veckan, Riksidrottsförbundet.

De idrotter som tas bort från SM-veckanprogrammet i dagsläget är segling (kite), beach ultimate frisbee, frisbee allround, aquabike, rodd, kanot, stand up paddle (SUP), beachvattenpolo och discgolf. Antalet idrotter kan ytterligare komma att reduceras utifrån pågående dialog med berörda myndigheter.

– Vi har en löpande dialog med berörda myndigheter och arbetar vidare med de arenor som vi fortsatt bedömer möjliga. För alla de föreningar och förbund som är involverade betyder ett genomförande mycket men det betyder även mycket för besöksnäringen i Halmstad, säger Ann Johansson, chef Evenemang och Möten, Destination Halmstad.

Under SM-veckan i Halmstad arrangeras också Mötesplats SM-veckan, ett seminarie- och föreläsningsprogram med fokus på aktuell forskning, idrott och besöksnäring. Mötesplatsen arrangeras digitalt av RF, RF-SISU Halland, Destination Halmstad, Halmstad kommun och Högskolan i Halmstad och kommer att genomföras digitalt 30 juni–2 juli 2021.

SM-veckan sänds på SVT och SVT play.

För mer information, kontakta

Per Bergljung
Evenemangsansvarig SM-veckan, Riksidrottsförbundet
This is a mailto link
070-609 62 17

Ann Johansson
Chef Evenemang och Möten, Destination Halmstad
This is a mailto link
070-670 75 84

Johnny Ewerstein
Projektledare SM-veckan Halmstad 2021
This is a mailto link
070-234 02 41

Idrotterna på SM-veckan i Halmstad

3×3 basket och 3×3 rullstolsbasket
Beach soccer
Beachhandboll
Boccia (parasport)
Bordtennis TTX
Boule (precisionsskytte)
Casting
Cykel och paracykel (kortbana)
Flygsport (ballongflyg)
Friidrott (lag-SM, löpning 100 km)
Hinderbana
Hindersim
Militär femkamp
Paragolf
Rally (sprint)
Rugby 7´s
Rullskidor
Rytmisk Gymnastik
Simning och parasimning
Tennis (lag)
Truppgymnastik
Tyngdlyftning
Wakeboard (kabel)

Kommande SM-veckor

2021

SM-veckan sommar: Halmstad

2022

SM-veckan vinter: Piteå
SM-veckan sommar: Linköping

2023

SM-veckan vinter: Skövde
SM-veckan sommar: Umeå

2024

SM-veckan vinter: Luleå/Boden
SM-veckan sommar: värdstad ej utsedd

Det här är SM-veckan

SM-veckan genomförs varje år på olika orter i Sverige, vinter respektive sommar. SM-veckan är öppen för Riksidrottsförbundets medlemmar, 70 specialidrottsförbund, vilka representerar upp emot 210 idrotter. SM-veckan arrangeras av Riksidrottsförbundet i samarbete med berörda specialidrottsförbund och värdstaden. Sveriges Television är sändande bolag.