Hem / Alla nyheter / Framåtfonden stöttar projekt som sätter fler i rörelse

Framåtfonden stöttar projekt som sätter fler i rörelse

Tennissatsning i Norrland, fler seniora seglare i Skåne samtidigt som vattenpolo och volleyboll tillgängliggörs för fler. Det är några av satsningarna som möjliggörs genom vårens utbetalning av Framåtfonden.

Varje år avsätter Svenska Spel 7,3 miljoner kronor till Framåtfonden som specialidrottsförbund (SF) kan söka medel ur för att genomföra projekt som ska få fler i rörelse och locka fler till idrottsrörelsen. Sedan starten har Svenska Spel och Riksidrottsförbundet beviljat över 20 miljoner kronor ur Framåtfonden. Under våren 2020 landar utbetalningen på drygt 4 miljoner.

– Vi rör på oss allt mindre och därför är initiativ som Framåtfonden otroligt viktiga. Här möjliggör Riksidrottsförbundet och Svenska Spel projektidéer som utmanar den traditionella verksamheten och sänker trösklarna för barn, ungdomar, vuxna och äldre att röra på sig, säger Daniel Berglind, forskare på Karolinska Institutet och jurymedlem i Framåtfonden.

Följande specialidrottsförbund och projekt beviljas medel våren 2020:

  • Badmintonförbundet för projektet Badminton hela livet med målet att erbjuda organiserad badmintonträning för fler.
  • Bågskytteförbundet med projektet Archery Tag där sporten som från början är en individuell tävlingsform, blir en lagidrott.
  • Basketboll- och Ishockeyförbundet ska undersöka vad det är som får barn och unga att tycka det är roligt att idrotta.
  • Fäktförbundet med projektet Fencing for all som ska introducera fler till fäktning genom fler prova-på tillfällen och utökad utbildning för instruktörer.
  • Klätterförbundet för projektet Ski Upp! Det hoppas leda till att fler upptäcker sporten skidalpinism där man använder sig av skidor med lös häl så man kan gå uppför och åka utför.
  • Seglarförbundet vill med projektet Segling hela livet få fler seniorer att testa på segling.
  • Simförbundet med projektet Beachpolo. Genom fler öppna träningspass och bättre tillgång på materiel för de lokala föreningarna ska fler få upp ögonen för vattenpolo.
  • Tennisförbundet ska bedriva lägerverksamhet för ungdomar i Norrland genom projektet Kvarterstennis.
  • Volleybollförbundet för Urban Volley, en ny gren som kan utövas på vilket underlag som helst.

– Det är viktigt att vi tillsammans med Svenska Spel kan möjliggöra nya idéer som utvecklar och gör idrotten ännu mer tillgänglig. I rådande läge med coronaviruset som har en stor påverkan på idrottsrörelsen är jag imponerad av alla de föreningar som hittar sätt att ställa om och ge barn och ungdomar fortsatt möjlighet att träffas, röra på sig och må bra. Kanske kan dessa kreativa idéer bli något som gör att idrottsrörelsen går stärkt ur krisen, säger Stefan Bergh, generalsekreterare på Riksidrottsförbundet.

Framåtfonden är en del av projektet Framåt för fler i rörelse som sedan 2017 drivs gemensamt av Svenska Spel och Riksidrottsförbundet. Målsättningen är att förbättra folkhälsan genom att få fler i rörelse. Genom Framåt för fler i rörelse har specialidrottsförbunden och deras föreningar genomfört hundratals aktiveringar med målet att inspirera och få fler att röra på sig. Sammanlagt uppskattar Svenska Spel och Riksidrottsförbundet att fler än 200 000 barn, unga, vuxna och äldre har kommit i rörelse genom aktiviteterna.

– Att få ta del av den kreativitet och kunskap som finns hos förbunden och föreningarna runt om i Sverige är inspirerande. Det känns väldigt roligt att genom Framåtfonden få vara med och möjliggöra idéer som bidrar till att fler hittar glädjen och gemenskapen i idrotten samt blir motiverade att hålla igång hela livet, säger Jimmy Sandberg, projektledare för Framåtfonden.

Läs mer om Framåtfonden