Hem / Alla nyheter / Friidrotten förändrar tävlingar för barn

Friidrotten förändrar tävlingar för barn

STRATEGI 2025. Som i många andra delar av idrottsrörelsen sjunker medlemsantalet inom friidrotten från elvaårsåldern. Nu jobbar Svenska Friidrottsförbundet hårt för att anpassa tävlingsformerna för barn så att fler ska friidrotta längre.

– Vi tror att fler barn kommer att fortsätta att friidrotta när vi lägger mer vikt på idrottsglädje och mindre vikt på resultatlistor och rangordning, säger Frida Hogstrand, barn- och ungdomsansvarig på Svenska Friidrottsförbundet.

Lägre häckar, större område för avstamp i längdhopp och kortare löpsträckor än för de vuxna idolerna. Ändå var det något som gnagde kring barnens friidrottstävlingar. Inte minst då många som gjorde sina första hopp, kast eller lopp valde att inte ställa upp på nästa tävling.

– Vår idrott var inte anpassad för barnet utan snarare för små vuxna. Barn kunde komma till en tävling tidigt på morgonen och lämna sent på eftermiddagen men då bara varit aktiva ett fåtal minuter och i stället mest suttit och väntat på nästa gren, säger Frida Hogstrand och fortsätter:

– Det traditionella sättet för barn att tävla på tillåter resultatbaserad utslagning, precis som vid seniortävlingar. Presterar du inte i början av tävlingen får du inte fortsätta. Vi frågade oss om det verkligen ska se ut så här när det handlar om barn?

I början av 2018 startade förändringen. Svenska Friidrottsförbundet skickade ut enkäter till föreningarna och bjöd in till workshops för att få deras syn på problemet. Studiebesök i andra länder och hos andra idrottsförbund inspirerade.

Under 2019 beslutades om ett nytt regelverk för hur barn som är elva år eller yngre ska tävla. Nya rekommenderade tävlingsformer togs fram, bland annat Kids’ Athletics som handlar om att barnet ska lära sig grenarna på ett lekfullt sätt.

– Det landade i tre punkter som skulle förändra synen på tävling. Ett: Barn som är nyfikna på vår idrott ska ha rätt att testa på att tävla utan att vara medlem i en förening. Två: Barn ska inte sitta på läktaren och vänta utan det ska vara full rulle. En tävling för barn ska pågå i max tre timmar. Tre: Mindre fokus på resultaten. På tävlingsdagen kan det sättas upp protokoll med resultat för den som vill se men de sammanställs inte någonstans och ska endast leva för dagen. Resultat är inte det viktiga när barn tävlar, tävlingen är en del av träningen och barns lärande, säger Frida Hogstrand.

Det nya regelverket har fört med sig flera utmaningar. Från ledare och föräldrar har responsen varit blandad.

– Det är en utmaning att vidga begreppet tävling. Många är fast beslutna om att en tävling bara kan gå till på ett sätt: springa ett lopp, ta tid och publicera resultatet på en webbsida. Många har svårt att förstå att tävlingar för barn och vuxna kan se olika ut och att olika tävlingar för barn kan skilja sig åt. Samtidigt är det många föreningsledare och föräldrar som varit väldigt positiva till det nya regelverket och enkelheten i att arrangera en tävling och ha fokus på lekfullhet och lärande, säger Frida Hogstrand.

Varför gör ni de här förändringarna?

– Vi har flera förhoppningar. Främst handlar det om att barn ska ha möjligheten att få tävla på sina villkor. En annan förhoppning vi har är att det ska bli fler föreningar som arrangerar tävlingar. Där det arrangeras träning ska det också kunna arrangeras tävling.

Kanske vill fler barn tävla om de får göra det i trygga hemmamiljöer, säger Frida Hogstrand och fortsätter:

– Vi tror att fler barn kommer att känna sig bekväma med tävling och i vår idrott. Att fler kommer att fortsätta att friidrotta när vi lägger mer vikt på idrottsglädje och mindre vikt på resultatlistor och rangordning.

Artikeln är hämtad från Idrottsrapporten 2020. Där hittar du färska siffror om idrottsrörelsens strategiarbete mot 2025, exempel på vad som händer i föreningar och förbund och en genomgång av idrottsrörelsens utvecklingsresor. Läs hela Idrottsrapporten 2020