Hem / Alla nyheter / Glädjande att regeringen står upp för demokratisk idrottsmodell

Glädjande att regeringen står upp för demokratisk idrottsmodell

Riksidrottsförbundet välkomnar regeringens tydliga ställningstagande för en idrottsmodell som håller ihop bredd och elit.

Det värnar den demokratiska strukturen och självständigheten vid den muntliga förhandlingen i EU-domstolen om de tolv fotbollsklubbar som ville bilda en egen superliga.

Regeringen har lämnat ett muntligt yttrande till EU-domstolen avseende en begäran om förhandsavgörande från en spansk domstol där den privata sammanslutningen EuropeanSuperleague ifrågasätter FIFA:s och UEFA:s rätt att agera mot klubbar inom förbunden som inte följer de gemensamma reglerna.  

– Det är mycket glädjande att regeringen försvarar en idrottsmodell som ger så mycket tillbaka till samhället och samtidigt bevarar vår självständighet och värnar den demokratiska strukturen, säger Björn Eriksson ordförande Riksidrottsförbundet.  

EuropeanSuperleague med tolv klubbar ville bilda en stängd liga och samtidigt fortsatt delta i övrig fotbollsverksamhet organiserad av FIFA, UEFA och dess nationsförbund.   

– Även om det här råkar handla om fotboll är frågan principiell för hur vi organiserar idrott. Därför är det glädjande och viktigt att regeringen tydligt står upp för vår framgångsrika idrottsmodell där demokratisk uppbyggnad och idrottslig prestation står i första rummet, säger Björn Eriksson. 

För mer information kontakta  

Björn Eriksson 
Ordförande Riksidrottsförbundet 
070-626 46 06