Hem / Alla nyheter / Ha en fin idrottssommar – utan trängsel

Ha en fin idrottssommar – utan trängsel

Idrottsrörelsens förbund och föreningar har arbetat hårt för att minska spridningen av coronaviruset. Självklart ska vi bidra med det vi kan även under sommaren. Här är några tips på vägen.

Sommaren är här. Välbehövlig vila för många av oss men samtidigt massor av aktiviteter och idrott.

Sedan den 13 juni är det åter tillåtet både för barn och vuxna att tävla och spela matcher. Men kom ihåg att regeringens förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare fortfarande gäller. ”50-förbudet” kan ibland vara svårt att tolka – vad räknas som en offentlig tillställning och vilka räknas till de 50? Polismyndigheten har i dialog med RF förtydligat vad som gäller kring förbudet.

Folkhälsomyndigheten har under coronakrisen kommit med rekommendationer till idrottsrörelsen i så kallade allmänna råd. Sedan den 14 juni gäller följande:

  • Idrott bör om möjligt bedrivas utomhus.
  • Begränsa antal åskådare och undvik trängsel.

Folkhälsomyndigheten har i dialog med RF förtydligat vad som gäller för inomhusidrotter och idrotter med närkontakt.

Varje arrangör av idrott bör före varje aktivitet eller evenemang göra en noggrann riskbedömning med hjälp av Folkhälsomyndighetens riskbedömningsverktyg.

  • Se till att ge information i förväg om att personer med symtom på luftvägsinfektion inte ska komma dit alls. Blir man sjuk under aktiviteten bör man gå hem direkt.
  • Uppmana till att om möjligt byta om hemma före och efter aktiviteter.
  • Ge bra möjlighet till handtvätt med tvål och rinnande vatten, eller åtminstone handsprit.
  • Sprid information om allmänna hygienråd med till exempel affischer.

Folkhälsomyndigheten har också information om smittspridning som är översatt till ett antal olika språk.

Mer info om sommaren

Sommaren är en tid då många barn och ungdomar åker på träningsläger. Folkhälsomyndigheten har gett klartecken för idrottsskolor, ungdomsläger och liknande för deltagare födda 2002 och senare, förutsatt att arrangören gör en riskbedömning som nämnts ovan. Mer om Folkhälsomyndighetens rekommendationer för sommarläger.

Folkhälsomyndigheten har i samverkan med MSB, Naturvårdsverket, Tillväxtverket, länsstyrelserna och Socialstyrelsen sammanställt ett stödmaterial till bland andra arrangörer av sommarverksamheter. Där hittar du goda exempel, nedladdningsbara affischer, ”gatupratare” med mera.

Folkhälsomyndigheten har även samlat information inför sommaren.

Kontakt för förbund och förening

RF har sedan början av coronakrisen en särskild arbetsgrupp för coronafrågor. Framför allt försöker vi stötta specialidrottsförbunden (SF), men även föreningar. Om du har frågor når du gruppen på This is a mailto link. Svarstiden kan dock bli längre än vanligt.

Om du i din idrottsförening har frågor om din specifika idrott kopplat till coronakrisen, kontaktar du i första hand ditt SF. Många SF har tagit fram egna coronaanpassade riktlinjer för till exempel träning och tävling. En innebandyförening kontaktar alltså Svenska Innebandyförbundet eller dess distrikt (SDF), till exempel Stockholms Innebandyförbund, beroende på vilket förbund föreningen tillhör. Hitta ditt SF eller SDF.