Hem / Alla nyheter / Handbollförbundet: Vi kommer gå stärkta ur pandemin

Handbollförbundet: Vi kommer gå stärkta ur pandemin

Nya LOK-stödssiffror visar hur hårt coronapandemin har slagit mot idrottsrörelsen. Handbollen fick tvärstopp när inomhusidrott avråddes – och nu arbetar förbundet hårt för att komma ur krisen starkare.

RF publicerade nyligen statistik som pekar på en stor nedgång i idrottsföreningars aktiviteteter under våren 2021. Kampsporter och hallidrotter har drabbats allra värst, något som svensk handboll känt av. 

– Det tuffaste har varit cuper och turneringar på barn- och ungdomssidan. Nästan 50 procent av alla matcher är i cuper och turneringar och där har det varit totalstopp, säger Robert Wedberg, generalsekreterare på Svenska Handbollförbundet.
  
Antalet lag inom handbollen har inte minskat dramatiskt, men runt 12 000 aktiva har slutat. Förbundet såg utmaningarna snabbt och planerade tidigt för att starta upp verksamheten så fort som möjligt.
 
– Vi manifesterade den 3–12 september när alla ligor drog igång, det anordnades läger på ungdomsnivå, vi höll i parahandboll i olika delar av landet och vi arrangerade Handbollens dag. Allt för att skapa känslan att vi gör något tillsammans, säger Robert Wedberg och fortsätter:

– Fokus har varit att behålla och återrekrytera. Men krisen har också tvingat oss att reflektera och tänka nytt. Till exempel när det handlar om att nå nya områden. En stor del av återstartsstödet är paketerat till föreningarna som kan ansöka projektmedel för att behålla och rekrytera genom nytänkande idéer. 
 
Enligt Robert Wedberg finns det även positiva effekter av pandemin, då handbollen gått samman på olika sätt. 
 
– Vi kan se fler samarbeten mellan föreningar runt om i landet som till exempel har haft gemensamma läger och vi har också gjort om organisationen från tretton till fem distrikt som arbetar tajtare. Jag tror att vi kommer att gå stärkta ur det här. Det kommer att vara stenhårt jobb de närmsta två åren för att komma tillbaka men parallellt med det kommer vi att bryta ny mark och utveckla delar som vi blivit tvungna att tänka på under krisen. Vi kan komma kraftfullare ur det om ett par år, säger han.