Hem / Alla nyheter / Hur vi kan förebygga våld – fokus på internationella kvinnodagen

Hur vi kan förebygga våld – fokus på internationella kvinnodagen

RF sätter fokus på våldsförbyggande arbete under internationella kvinnodagen den 8 mars. I digitala föreläsningar och samtal lyfts frågor som varför våld uppkommer, hur det går att förebygga inom idrotten och varför våld är en jämställdhetsfråga.

Under dagen medverkar en rad föreläsare från universitet och myndigheter och från idrottrörelsen. Bland annat kommer Tobias Stark, lektor i idrottsvetenskap vid Linnéuniversitetet, att prata om forskningen bakom den uppmärksammade romantrilogin och tv-serien Björnstad. Han gästas av ishockeyexperten Erik Granqvist från Viaplay.

– Riksidrottsförbundets arbete för en jämställd idrottsrörelsen pågår alla dagar men under internationella kvinnodagen sätter vi extra ljus på vissa frågor i arbetet. Med ökad kunskap blir vi bättre på att upptäcka och förebygga våld och stärka ledare i det proaktiva trygghetsarbetet. Det är en förutsättning för en trygg, jämställd och framgångsrik idrott, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet.

Frågor som lyfts under internationella kvinnodagen är vad våld är, varför det uppkommer och hur går det att förebygga i idrottsvardagen utan att göra avkall på kärnverksamheten.

– Det blir en blandning av forskning, fakta, personliga berättelser och inspel om vad vi inom idrotten måste göra för att förändra destruktiva tystnadskulturer och upptäcka och agera mot våld. Vi vill på det här sättet både öka och bredda kunskapen kring hur det som kan ses som olika frågor – våld och jämställdhet – istället är tätt sammanflätade och att arbetet med båda är en förutsättning i arbetet framåt, säger Sofia B Karlsson, ansvarig jämställdhet och inkludering Riksidrottsförbundet.

Samtliga föreläsare och talare under dagen

Sofia B Karlsson Riksidrottsförbundet
Malin Träff, Riksidrottsförbundet
Musse Hasselvall, Svenska Budo & Kampsportförbundet.
Karin Ljung Aust, Jämställdhetsmyndigheten
Tobias Stark, Linnéuniversitetet
Erik Granqvist, hockeyexpert Viaplay och målvaktscoach.
Anna-Lena Almqvist, Mälardalens universitet
Johan Stark, generalsekreterare Svenska Ishockeyförbundet
Fredrika Lindström, RF-SISU Småland
Marwa Chebil, MUCF

För mer information kontakta

Sofia B Karlsson
Ansvarig jämställdhet och inkludering, Riksidrottsförbundet
08-699 61 77

Mer om Riksidrottsförbundets arbete för jämställdhet

Mer om Riksidrottsförbundets arbete för inkluderande idrott