Hem / Alla nyheter / Idrotten lottlös när spelbolagen tjänar miljarder

Idrotten lottlös när spelbolagen tjänar miljarder

Spelmarknadsutredningen presenterar svaga argument för att idrotten ska gå lottlös när matcher och tävlingar används som spelobjekt. Samtidigt lämnar utredning förslag som förbättrar för ideella lotterier.

– När spelbolag tjänar miljarder på idrott som spelobjekt, verksamhet som dessutom ökar risken för matchfixning, borde idrotten få en skärva av vinsten. Inte minst för att förebygga och utreda misstänkt matchfixning, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Spelmarknadsutredningen lämnade idag över sitt huvudbetänkande till Socialminister Ardalan Shekarabi. Utredningen har bland annat utrett om idrottsrörelsen ska ersättas för att idrott används som spelobjekt, som görs idag i exempelvis Frankrike, Polen och Australien.

– Utredningens bedömning vilar på mycket svag grund. Den duckar för den principiella diskussionen om det är rimligt att spelbolag kan utnyttja idrottens tävlingar och matcher utan att ge någon ersättning. Istället lyfts administrativa utmaningar och risk för minskat spel på svensk idrott. Argument som dessvärre är dåligt underbyggda, säger Björn Eriksson.

Utredningen lämnar en rad förslag gällande övriga delar av spelmarknaden. Det handlar mycket om att minska risken för att personer hamnar i spelberoende.

– Det är bra att utredaren har lämnat förslag där hon skiljer på de farligare nätcasinospelen och de ideella lotterierna. Den riskklassificering av olika speltyper som föreslås tror jag är nödvändig för att kunna reglera spelmarknaden på ett rimligt sätt, säger Björn Eriksson.

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06