Hem / Alla nyheter / Idrott och hbtq under World Pride, Eurogames och Stockholm Pride

Idrott och hbtq under World Pride, Eurogames och Stockholm Pride

Mellan den 2 och 8 augusti arrangeras Stockholm Pride som följs av World Pride i Köpenhamn och Malmö den 12 till 22 augusti. Under World Pride arrangeras även Eurogames, en tävling med 22 olika idrotter.

– Idrotten är en arena för gemenskap och en frizon där det finns möjlighet att utvecklas och att hitta och forma sin identitet. Så har det dock inte alltid varit för hbtq-personer och är inte eller så fullt ut idag. Vi gör mycket inom idrotten men måste bli ännu bättre och idrottens deltagande under Prideveckorna är viktigt, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet.  

Idrottsrörelsen har deltagit i Stockholm Pride sedan 2016 under parollen ”Idrottsrörelsen gör Sverige starkare”. Ett trettiotal specialidrottsförbund med cirka 1800 deltagare ifrån olika idrotter har deltagit de två sista åren för pandemin där idrottsrörelsen har varit den största sektionen i Stockholms Prideparad (som är näst störst i världen) som tyvärr inte genomförs i år. Dessutom deltar idrottsförbund, distrikt och föreningar runt om i Sverige i lokala Prideparader och seminarier.

Den 6 augusti deltar Riksidrottsförbundets Sofia B Karlsson i seminarium under Sthlm Pride om hbtq och idrott – Rätten till idrotten som dörröppnare – där även Joel Hansson från Svenska Ishockeyförbundet deltar.  

Riksidrottsförbundet och RF-SIU Skåne tillsammans med Malmö Stad arrangerar den 18 augusti en halvdag på temat inkluderande idrott under Inclusive Sports Forum. Idrottsaktiva med egna erfarenheter av att vara hbtq-person i idrotten, idrottsföreningar och Svenska Hockeyligan, SHL, är med och berättar om sitt engagemang i hbtq-frågor. Samtliga deltar för att inspirera andra att fortsätta göra idrottsrörelsen självklar och öppen för alla i enlighet med idrottsrörelsens stadgar och gemensamma värdegrund.

– Det är bara någon vecka sedan som den första öppet homosexuella spelaren med ett NHL-kontrakt skapade rubriker över världen. Det visar att idrottsrörelsen både i Sverige och internationellt har en bit kvar. Vi är på väg men måste fortsätta arbetet med att vara det vi säger att vi ska vara – en inkluderande idrott för alla. Idrottsledare idag formar framtidens idrott och kan bidra till att skapa livsutrymme för hbtq-idrottare och ledare, säger Sofia B Karlsson, Riksidrottsförbundet.

Relaterade länkar

Mer information om World Pride

Inclusive Sports Forum

Samtliga sändningar/streams från World Pride och Eurogames

Mer information om Eurogames   

Mer information om Stockholm Pride

Följ seminarium Rätten till Idrotten som dörröppnare under Stockholm Pride

Info och stöd för arbete med hbtq och idrott

Utbildningswebben inkluderandeidrott.se

Film om idrott och trans från SISU Idrottsböcker

Läs mer om hur regnbågsbindeln gör skillnad – SISU Idrottsböcker

Rapporter om hbtq och idrott

Hbtq och idrott

Heteronormativitet och gränsöverskridande i elitidrotten

Idrott för alla kroppar (RFSL)

Studie om hälsa och livsvillkor hos unga hbtq-personer (Forte)

Tips att titta på: SVT serie Regnbågshjältar

***

För mer information kontakta

Sofia B Karlsson
Sakkunnig jämställdhet, inkludering Riksidrottsförbundet
08-699 61 77
This is a mailto link