Hem / Alla nyheter / Idrottsföreningar förlorar 500 miljoner på inställda evenemang

Idrottsföreningar förlorar 500 miljoner på inställda evenemang

Minst 500 miljoner kronor förlorar föreningar runt om i landet på de evenemang som ställs in 12 mars till 30 april för att minska smittspridningen av coronaviruset.

Riksidrottsförbundet har gjort en första preliminär analys av de ekonomiska konsekvenserna för evenemangen som ställs in under mars och april. Resultatet visar att av de 1 800 idrottsevenemang som ställts in under perioden 12 mars till 30 april beräknas vid en första preliminär uppskattning till minst 500 miljoner kronor.

– En första ögonblicksbild är att våra föreningar förlorar 500 miljoner kronor då 1800 idrottsevenemang ställs in under mars och april för att bekämpa coronaviruset. Det skapar stora ekonomiska påfrestningar för våra föreningar, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet. 

Evenemangen som är med i analysen spänner från mindre föreningsevenemang till stora publika evenemang som världscupen i alpin skidåkning, säsongsupptakten i den damallsvenska och herrallsvenska fotbollen och SHL-slutspelet och större ungdomsturneringar.

– Vi måste komma ihåg att både evenemang med mycket publik och evenemang med många deltagare är viktiga för idrotten. Exempelvis ställs ungdomsturneringen Irsta Blixten in. Den ger vanligtvis miljonbelopp till föreningen. Pengar som skulle använts bland annat för att hålla nere kostnaderna för unga killar och tjejer, säger Björn Eriksson.

RF kommer nu att gå vidare med en fördjupad analys som tar höjd för evenemang till och med juni.

– Under maj och juni har vi stora motionslopp som Vårruset och Göteborgsvarvet som är helt avgörande för en rad föreningars barn- och ungdomsverksamhet resten av året. Vi ska göra allt vi kan för att minska smittspridningen, men då måste regeringen vara beredd att hjälpa våra föreningar att klara den ekonomiska knipa som de hamnar i, säger Björn Eriksson.

Länk till underlaget som lämnades in till regeringen

För mer info kontakta

Björn Eriksson, ordförande
070-626 46 06