Hem / Alla nyheter / Individuellt och stärkt stöd till gravida elitidrottare

Individuellt och stärkt stöd till gravida elitidrottare

Riksidrottsförbundet förstärker stödet till elitidrotten genom ökad individanpassning. Satsningen innebär bättre och individanpassat stöd vilket ger möjlighet att möta behoven bättre än tidigare hos elitidrottare som är gravida eller nyblivna mammor.

Fysioterapeut Åsa Bocké vid idrottsmedicinska kliniken på Bosön ges samordnande uppdrag för att möta behoven hos elitidrottare som är gravida eller nyblivna mammor. I sitt uppdrag kommer hon att kunna samordna Bosöns resurser såsom träningsrådgivare, läkare, idrottspsykolog och idrottsnutritionist men också och ta in externa resurser när det behövs.

– Utgångspunkten är ett individuellt möte där den gravida eller nyblivna föräldern och elitidrottarens behov sätts i fokus. Det är väldigt olika behov utifrån de olika idrotternas särart men även varje graviditet är väldigt olika, så att skräddarsy stödet är ett måste. Som vårdgivare har vi även möjlighet, om behov finns, att ordinera vidare till exempelvis gynekolog, säger Åsa Bocké, fysioterapeut vid idrottsmedicinska kliniken på Bosön.

Riksidrottsförbundet har i uppdrag att stötta specialidrottsförbundens elit- och landslagsverksamhet inom bland annat idrottsmedicin och idrottsfysiologi. Bosön är Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum. Här samlas elitidrottare från landslag, idrottsföreningar, företag och privatpersoner för att tillsammans med Bosön bygga framgång.

Den idrottsmedicinska kliniken tar redan idag emot gravida kvinnor och nyblivna mammor men med tydligare samordningsansvar förstärks stöd och kompetens ytterligare.

– Det har varit bra att frågan lyfts från elitidrottare och det är inte enbart senaste tidens kritik som gör att vi förstärker våra resurser utan det är även en naturlig del av elitidrottens positiva utveckling. Såväl män som kvinnor har idag avsevärt längre elitidrottskarriärer och vi behöver möta de behov som då uppstår. Den resursförstärkning som vi nu gör är mycket värdefull för vårt arbete med att stötta idrottare på bästa sätt, säger Liselotte Ohlson, avdelningschef på Elitidrott, Riksidrottsförbundet.

För mer information kontakta

Liselotte Ohlson
Avdelningschef Elitidrott Riksidrottsförbundet
08-699 62 27

Är du landslagsaktiv och i behov av stöd, råd och vägledning? Mejla This is a mailto link.