Hem / Alla nyheter / Inget slutgiltigt besked om bojkott från EU

Inget slutgiltigt besked om bojkott från EU

EU har ännu inte tagit beslut om eventuella sanktioner inom idrottsområdet mot Ryssland. Det meddelade idrottsminister Anders Ygeman idag.

Idrottsminister Anders Ygeman har under helgen lyft fram Sveriges ståndpunkt att EU bör införa sanktioner som innebär att inga tävlingar, matcher eller mästerskap ska genomföras i Ryssland och att ryska idrottare ska stoppas från deltagande inom EU. Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet, har stöttat idrottsministerns initiativ och meddelat att svensk idrott både välkomnar och följer liknande sanktioner om de blir verklighet.

– Sällan har så mycket talat för en bojkott. I avvaktan på slutgiltigt besked är Riksidrottsförbundets inställning att vi fortsätter att trycka på de internationella förbunden för bojkott och agera för att få en sådan till stånd. Jag beklagar att besked från EU dröjer. Den svenska idrottsrörelsen behöver utifrån detta extraordinära läge ta kloka beslut på egen hand till dess besked från EU kommer, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Svensk idrott har internationella riktlinjer som idrottsrörelsen tillsammans beslutat som innefattar att följa sanktioner från EU och FN.

– Vi hade välkomnat en EU-bojkott. När nu besked dröjer innebär det en brist på gemensam hållning i EU och kan leda till att olika internationella idrottsorganisationer också tar olika beslut istället för att EU visar vägen. Men vi får med gemensamma krafter påverka för att ett besked från EU ska komma med inriktningen bojkott, säger Björn Eriksson.

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06