Hem / Alla nyheter / Inkluderande skateparker ska få fler att våga testa bräda

Inkluderande skateparker ska få fler att våga testa bräda

Många av dagens skateparker är byggda främst för vana, manliga åkare. För att bli mer inkluderande behövs perspektiv från en bredare grupp, visar en rapport som Skateboardförbundet och White arkitekter gjort.

Killar och män utgör idag 78 procent av medlemmarna i Skateboardförbundets medlemsföreningar och intresset förväntas öka då skateboard blir en OS-sport 2020. Många sociala och mediala initiativ har tagits för att göra skate till en mer jämställd och jämlik aktivitet. Men det har saknats projekt som har undersökt hur skateparkerna i sig kan bli mer inkluderande.

I rapporten Inkluderande Skateanläggningar har Skateboardförbundet och White arkitekter genomfört en studie tillsammans med skateboardåkare som identifierar sig som annat än män. Resultatet visar att många av dagens skateparker har byggts utifrån normen att åkaren är van/avancerad man, vilket bidrar till att exkludera andra grupper.

För att fler ska våga ta plats och känna sig bekväma i skateparkerna behövs bland annat snällare ytor att åka på, tillgänglighet, trygghet och karaktärsstark design.

– De flesta skateparkerna är idag enfunktionsanläggningar, gjorda i betong med tydlig kant och hög svårighetsgrad. Jag är övertygad om att en kreativ och normmedveten utformning av skateanläggningar kan bidra till att skate blir en mer jämställd aktivitet som fler vågar pröva på, säger Fredrik Angner, ansvarig landskapsarkitekt på White arkitekter.

Rapporten pekar främst på behovet av medvetenhet kring vilka åkare som anläggningarna byggs för. Några förslag är att involvera underrepresenterade grupper i designprocessen och att riktlinjerna för skateparkdesign uppdateras med information om inkluderande design.

– Vi är ett förbund som vill se en jämställd, jämlik och inkluderande skatekultur och genom att undersöka hur design av skateboardmiljöer kan påverka detta får vi ytterligare ett verktyg som kan ta oss närmare vår vision, säger Niklas Boström, föreningsutvecklare på Skateboardförbundet.

För mer information, kontakta:
Fredrik Angner, landskapsarkitekt, White arkitekter
This is a mailto link
Tel: 08 410 823 81

Niklas Boström, föreningsutvecklare, Sveriges skateboardförbund
This is a mailto link
Tel: 0739 976 484