Hem / Alla nyheter / Lokala allmänna råd i Dalarna, Gotland, Värmland och Västmanland

Lokala allmänna råd i Dalarna, Gotland, Värmland och Västmanland

Skärpta lokala allmänna råd införs i regionerna Dalarna, Gotland, Värmland och Västmanland fram till och med 10 december på grund av ökad smittspridning.

Skärpta lokala allmänna råd gäller nu i 17 av 21 regioner.

Från och med den 12 november uppmanas alla som vistas i regionerna Dalarna, Gotland, Värmland och Västmanland att:

  • Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. Man bör också undvika vissa typer av aktiviteter om de inte går att genomföra utan fysiskt avstånd till andra, som kontaktsporter eller hälso- eller skönhetsvård som inte är medicinskt motiverad.
  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras. 
  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

För regionerna Dalarna, Värmland och Västmanland gäller även det lokala allmänna rådet:

  • Avstå från att göra onödiga resor. Resor inom eller mellan regioner kan bidra till att öka smittspridningen eftersom man ofta träffar nya personer, vilket leder till att nya smittkedjor startas. Man bör därför, så långt som möjligt, avstå från sådana resor. Detta råd är inte tänkt att hindra människor från att exempelvis ta sig till arbete, studier/sysselsättning eller den vård som kräver att man är på plats.

För idrottsrörelsen i dessa fyra regioner gäller att avstå från att delta på idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare, och inte för professionella idrottare som har idrotten som yrke eller huvudsaklig sysselsättning (på nationell eller internationell elitnivå för seniorer).

Folkhälsomyndighetens nyhet om beslutet

Lokala allmänna råd region för region