Hem / Alla nyheter / Lokala allmänna råd införs i Kalmar, Västerbotten och Norrbotten

Lokala allmänna råd införs i Kalmar, Västerbotten och Norrbotten

Skärpta lokala allmänna råd införs i regionerna Kalmar, Västerbotten och Norrbotten fram till och med 8 december på grund av ökad smittspridning, meddelar Folkhälsomyndigheten.

– Nya lokala allmänna råd innebär att det i stort sett är stärkta råd nationellt. Jag uppmanar hela idrottsrörelsen att följa råd och rekommendationer och göra det vi kan för att minska smittspridningen, tillsammans i idrotten och med hänsyn till varandra över hela landet. Det idrottsrörelsen bidrar med gör skillnad även om det innebär rejäla utmaningar, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet. 

Lokala allmänna råd gäller nu i hela 13 av 21 regioner.

I Kalmar, Västerbotten och Norrbotten gäller – utöver de sedan tidigare grundläggande allmänna råden – att var och en som vistas i regionen eller i regiondelen bör:

  • avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek,
  • avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar,
  • om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

För regionerna Västerbotten och Norrbotten gäller även det lokala allmänna rådet: 

  • Avstå från att göra onödiga resor. Resor inom eller mellan regioner kan bidra till att öka smittspridningen eftersom man ofta träffar nya personer, vilket leder till att nya smittkedjor startas. Man bör därför, så långt som möjligt, avstå från sådana resor. Detta råd är inte tänkt att hindra människor från att exempelvis ta sig till arbete, studier/sysselsättning eller den vård som kräver att man är på plats.

För idrottsrörelsen i dessa tre regioner gäller att avstå från att delta på idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare, och inte för professionella idrottare som har idrotten som yrke eller huvudsaklig sysselsättning (på nationell eller internationell elitnivå för seniorer).

Folkhälsomyndighetens nyhet om beslutet

Lokala allmänna råd region för region