Hem / Alla nyheter / Lokala allmänna råd införs i Sörmland och Kronoberg

Lokala allmänna råd införs i Sörmland och Kronoberg

Skärpta lokala allmänna råd införs i regionerna Sörmland och Kronoberg fram till och med 26 november på grund av ökad smittspridning, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten meddelar att antalet personer som diagnostiserats med covid-19 i de båda regionerna Kronoberg och Sörmland har ökat kraftigt, med bland annat en ökad belastning på hälso- och sjukvården som följd. Därför införs skärpta lokala allmänna råd i de båda regionerna fram till och med 26 november.

Länsstyrelserna i de båda regionerna har beslutat att gå tillbaka till begränsning på 50 personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, för idrottsrörelsen gäller detta även för publikantal, fram till och med den 26 november.

I de båda regionerna gäller – utöver de sedan tidigare grundläggande allmänna råden – att var och en som vistas i regionen eller i regiondelen bör:

  • avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek,
  • avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar,
  • om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

För idrottsrörelsen i dessa regioner gäller att avstå från att delta på idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare, och inte för professionella idrottare som har idrotten som yrke eller huvudsaklig sysselsättning (på nationell eller internationell elitnivå för seniorer).

Lokala allmänna råd gäller sedan tidigare i Uppsala, Skåne, Östergötland, Stockholm, Västra Götaland, Örebro, Halland och Jönköping. Totalt har nu 10 av Sveriges 21 regioner infört skärpta lokala allmänna råd.

Folkhälsomyndighetens nyhet om beslutet

Lokala allmänna råd region för region