Hem / Alla nyheter / Många elitidrottare behöver hjälp för att må bättre

Många elitidrottare behöver hjälp för att må bättre

Mottagningen för elitidrott och hälsa startades den 1 februari 2015 för att hjälpa elitidrottare som mår psykiskt dåligt. Hittills har 330 personer fått hjälp på mottagningen. De flesta uppger att de efter avslutad behandling mår mycket bättre.

– Att må psykiskt dåligt uppmärksammas allt mer inom elitidrott och mottagningen har vuxit stadigt de fem år den funnits. Att elitidrottare och elittränare som har behov av hjälp hittar till mottagningen och uppger att de verkligen mår bättre känns tillfredsställande och visar att mottagningen gör skillnad, säger Göran Kenttä, kompetensområdesansvarig för idrottspsykologi på Riksidrottsförbundet.

Mottagningen är ett samarbete mellan Riksidrottsförbundet och Beroendecentrum Stockholm för att hjälpa elitidrottare som mår psykiskt dåligt. Huvudsyftet är att göra elitidrotten mer hållbar och att förebygga en mer långvarig problematik.

– Riksidrottsförbundet uppmärksammade oss på att elitidrottare inte alltid söker hjälp inom vården. Därför ville vi erbjuda ett mer lättillgängligt alternativ. Mottagningen strävar efter att tillgodose de båda behoven att vilja må bättre och samtidigt fortsätta att prestera idrottsligt, vilket är unikt, säger Johan Franck, verksamhetschef för Beroendecentrum Stockholm.

Sedan starten den 1 februari 2015 har 330 personer fått hjälp på mottagningen i Stockholm. Elitidrottare och tränare som är aktiva i ett landslagssammanhang och är över 18 år är välkomna att söka vård.

– De vanligaste svårigheterna är depression, ångestproblematik, utmattningssyndrom och ätstörningar. Svårighetsgraderna har varierat från lindrig till komplex. I de utvärderingar som gjorts svarar personerna att de är mycket nöjda med bemötande och behandling på mottagningen, säger Karin Hyland, specialistläkare i psykiatri inom Beroendecentrum Stockholm.

Läs mer på Riddargatan 1:s webbplats

Ytterligare en mottagning för elitidrott och hälsa, Triangelmottagningen, finns i Malmö sedan hösten 2016.

För mer information kontakta

Göran Kenttä
Kompetensområdesansvarig för idrottspsykologi Riksidrottsförbundet
08-699 62 21

Johan Franck
Verksamhetschef för Beroendecentrum Stockholm
073-966 07 36

Karin Hyland
Specialistläkare i psykiatri inom Beroendecentrum Stockholm
08-123 470 10

Leveransadress:

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm för företagspaket och transporter