Hem / Alla nyheter / Maxgräns på åtta personer gäller inte träning

Maxgräns på åtta personer gäller inte träning

Förtydligande: Sedan 24 november är maxgränsen åtta deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, som exempelvis idrottsevenemang med publik. Träningar omfattas inte av förbudet. För träningar gäller lokala allmänna råd.

I lagens mening är inte träningar allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar, utan där gäller de nationella allmänna råden och de skärpta lokala allmänna råd som införts i landets regioner. 

Information om vad som gäller i de olika regionerna

Det är viktigt för barn och ungdomars fysiska och psykiska hälsa att de fortsatt får möjlighet att träna tillsammans med sitt lag och sin grupp under vintern. Både regeringen och Folkhälsomyndigheten menar att idrottsträning för barn och ungdomar födda 2005 och senare inte ska påverkas av förbudet och att det är viktigt att träning hålls igång för barn för folkhälsans skull. 

– Det är oerhört viktigt och glädjande att både regeringen och Folkhälsomyndigheten ger stöd för det Riksidrottsförbundet framhållit och anser att träning för barn och ungdomar födda 2005 och senare ska fortsätta utifrån de allmänna och lokala råd som gäller för idrottsträning, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

– Vi är dock oroliga över ungdomsgruppen. Vi vet att det i vanliga fall är alldeles för mycket stillasittande och när de nu inte får träna med sin grupp så riskerar vi en ökad ohälsa. Vi har föreslagit lättnader för de som är födda 2004 och äldre och hoppas på att det snart ska vara möjligt att komma igång med träningar även för den målgruppen, säger Björn Eriksson.

För mer information

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06