Hem / Alla nyheter / Nominera Årets Idrottsförening – som gör skillnad för paraidrottare

Nominera Årets Idrottsförening – som gör skillnad för paraidrottare

Nu är det dags att nominera Årets Idrottsförening, RF:s egen kategori i Årets Eldsjäl. Temat i år är Paraidrott – idrott för alla. Var med och nominera en förening som inkluderat och engagerat idrottare med funktionsnedsättning.

13-åriga Ellen föddes med en CP-skada. Det innebär att hon har en funktionsnedsättning i höger ben och arm. När hon var liten kunde hon inte klättra i träd, och cykling och simning – det som alla andra kan – var svårt. Men i orienteringen har Ellen hittat rätt. Där mäts hon inte bara efter sin fysiska förmåga. Hon kan använda sin styrka att översätta kartan, tänka snabbt och veta vart hon ska.

– Min dröm med orientering är att bli världsmästare och visa att även om man har ett litet funktionshinder så kan man klara det ändå, säger Ellen som springer för OK Nolaskogsarna i Örnsköldsvik.

I orienteringen kan hon tävla med de andra på nästan lika villkor. Hon har ”pannben” som sin stora idol Tove Alexandersson, den mångfaldiga världsmästaren.

– När man har vunnit en tävling och så vet man att jag har det egentligen lite svårare, men jag klarar det ändå. Då är det härligt, säger Ellen och ler.

Se filmen där berättar Ellen mer om livet som orienterare

Årets Idrottsförening

På Eldsjälsgalan i mars 2020 ska Årets Idrottsförening utses. Det är RF:s eget pris med temat Paraidrott – idrott för alla. Priset går till en förening som har lyckats med det som Ellen beskriver: att på ett engagerat och inkluderande sätt bedriva verksamhet för paraidrottare (rörelse-, syn- eller intellektuell funktionsnedsättning) i sin ordinarie verksamhet.

Känner du till en förening som gör skillnad? In och nominera på Årets Eldsjäls webbplats. Nomineringstiden är 25 november–15 januari.

Att må bra, ha roligt och utvecklas är drivkrafter vi bär med oss hela livet. Det uppstår positiva hälsoeffekter av att känna gemenskap och delaktighet tillsammans med andra människor. För alla idrottare, oavsett förutsättningar.

Årets Eldsjäl drivs av RF:s samarbetspartner Folkspel. Läs mer om Årets Eldsjäl.

Leveransadress:

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm för företagspaket och transporter