Hem / Alla nyheter / Nya elitidrottsvänliga universitet och högskolor i Luleå, Gävle och Skövde

Nya elitidrottsvänliga universitet och högskolor i Luleå, Gävle och Skövde

Luleå tekniska universitet, Högskolan i Gävle och Högskolan i Skövde blir nya Elitidrottsvänliga lärosäten från och med halvårsskiftet 2020. En satsning som ska stärka svensk idrotts internationella konkurrenskraft.

– Att kunna ge fler möjlighet att kombinera elitidrott med akademiska studier ska ge fler svenska medaljer och elitidrottare som lyckas även efter sina idrottskarriärer, säger Peter Mattsson, chef idrottsveckling, Riksidrottsförbundet.

Att kunna kombinera elitidrottssatsning med studier skapar möjligheter för ett meningsfullt idrottande och en smidigare övergång till en civil karriär samtidigt som idrottsprestationerna kan bli ännu bättre.

Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet, ser väldigt positivt på att fler elitidrottare kan välja Luleå som studieort.

– Förutsättningarna att kombinera elitidrott med studier på Luleå tekniska universitet är redan goda, och det känns väldigt bra att vi tillsammans med Riksidrottsförbundet nu ytterligare utvecklar möjligheterna att satsa på akademiska studier parallellt med idrottande på högsta nivå. Vi har fantastiska förutsättningar för vinteridrott, men har även flera av Sveriges bästa lag i sporter som ishockey, fotboll, basket och handboll i vår region. Det är väldigt positivt om utövare söker sig till oss för studier. Vi kommer att anställa en verksamhetsledare på heltid, som även är tänkt att fungera som tränare inom skidsporter, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Sedan tidigare finns åtta lärosäten som är utnämnda som Riksidrottsuniversitet (RIU) och tio lärosäten som är utnämnda Elitidrottsvänliga lärosäten (EVL). Läs mer om RIU och EVL här

– Ambitionen är att så många lärosäten som möjligt ska vilja vara elitidrottsvänliga och därigenom bidra till att kombinationen elitidrott och studier möjliggörs för aktiva oavsett vad och var de vill studera. Anpassningar av studier i tid och rum är direkt avgörande för att klara av och genomföra en fullödig elitidrottssatsning, förklarar Peter Mattsson, chef idrottsutveckling, Riksidrottsförbundet.

Kontakt

Peter Mattsson
Chef idrottsutveckling Riksidrottsförbundet
070-615 05 71
This is a mailto link

Kent Lindahl
Ansvarig RIU/EVL Riksidrottsförbundet
070-337 55 26
This is a mailto link

Lena Turesson
Luleå tekniska universitet
0920-49 28 08
This is a mailto link

Mikael Westling Söderström
Högskolan i Gävle
072-214 94 55
This is a mailto link

Magnus Annerfalk
Högskolan i Skövde
070-8437227
This is a mailto link