Hem / Alla nyheter / Nya rekommendationer sätter stopp för tävling och match

Nya rekommendationer sätter stopp för tävling och match

Alla tävlingar och matcher ska ställas in eller skjutas upp. Det är Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer med anledning av förbudet mot sammankomster med fler än 50 personer.

Folkhälsomyndigheten har utifrån regeringens förbud kommit ut med nya rekommendationer i så kallade allmänna råd. Där står att matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper ska skjutas upp för att minska smittspridning av coronavirus. Något som RF ställer sig bakom.

Uppdatering 2 april: Folkhälsomyndigheten har gjort ett förtydligande om träningsmatcher. I de allmänna råden står fortsatt att träningsmatcher bör skjutas upp. Folkhälsomyndigheten skriver samtidigt att det kan vara okej att genomföra träningsmatcher utomhus, om man inte är fler än 50 personer och de allmänna råden i övrigt kan följas.

– Vi förväntar oss att idrottsrörelsen precis som tidigare följer regeringens förbud och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det är förstås tråkigt att idrottens tävlingsverksamhet skjuts upp men det är viktigare att minska smittspridningen och rädda sjukvården från överbelastning än att vi får tävla, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

I Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer finns även andra punkter som riktar sig till idrottsrörelsen:

  • Undvik närkontakt mellan idrottsutövare
  • Om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus
  • Begränsa antalet åskådare och undvika trängsel
  • Undvik onödiga resor i samband med idrottsutövande

De nya rekommendationerna understryker vikten av att hålla fysiskt avstånd till varandra. Idrottsföreningar kan dock fortsätta träna – så länge de följer Folkhälsomyndighetens riskbedömning och de punkter som anges ovan.

– Det är viktigt att vi fortsätter bedriva träning i enlighet Folkhälsomyndighetens rekommendationer, både för folkhälsan och för att vi ger barn och ungdomar en fast punkt i en turbulent omvärld, säger Björn Eriksson.

Folkhälsomyndighetens allmänna råd i sin helhet

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06