Hem / Alla nyheter / Ny uppfinning hjälper synskadade simmare att vända

Ny uppfinning hjälper synskadade simmare att vända

Daniele Cardinale, test-och träningsrådgivare på Bosön, har fått finansiering från Vinnova för att utveckla en ny uppfinning som underlättar vändningar för synskadade simmare.

Uppfinningen består av sensorer som gör det möjligt för simmaren att klara sig utan medhjälpare. Det ökar simmarens självständighet och minskar kostnaderna för fritidsaktiviteter.

Idén har namnet ”Breaking swimming barriers”, BSB.

– Förhoppningen är att uppfinningen ska öka människors funktionsförmåga och undanröja hinder för delaktighet. Fler ska kunna få en meningsfull aktiv fritid och en bättre hälsa när deras möjligheter till självständig rörelse ökar, säger Daniele Cardinale som arbetar vid Bosön Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum, är doktor i idrottsvetenskap och forskare inom idrottsfysiologi på GIH.

Projektet stöds av KTH och GIH Innovation och drivs i samarbete med adjunkt Jonas Willén från KTH Hälsoinformatik och logistik. Den första prototypen kommer att testas under 2020.

– I Svensk simidrotts styrdokument Strategi 2025 är ett av de strategiska målen "Svensk simidrott för alla" och ett av de övergripande målen är att tränings- och tävlingsverksamheten anpassas efter allas förmåga och möjlighet att delta. Vi behöver arbeta med att hitta vägar för att inkludera paraidrottare. I det ingår även att försöka hitta tekniska lösningar som underlättar så att fler personer med synnedsättning kan komma i rörelse och inkluderas i simidrotten. Därför ser vi mycket positivt på projektet Breaking swimming barriers, säger Mikael Jansson, förbundschef på Svensk simidrott.

För mer information kontakta
Daniele Cardinale
Test-och träningsrådgivare på Bosön, Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum
08-99 66 65
This is a mailto link

Leveransadress:

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm för företagspaket och transporter