Hem / Alla nyheter / Publikgränsen höjs till 500 personer för sittande publik

Publikgränsen höjs till 500 personer för sittande publik

Regeringen föreslår att ge idrotten undantag att höja gränsen för publik – på ett smittsäkert sätt – till 500 personer. Planen är att besluta om undantaget den 8 oktober och att det ska börja gälla från den 15 oktober.

– Det är ett glädjande besked och ett steg i rätt riktning. Det är ett stort framsteg för många idrottsföreningar, där betyder denna förändring mycket. För viss elitidrott innebär det fortsatta utmaningar, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Undantaget gäller endast så länge det inte blir en ökad smittspridning i samhället.

– Idrottsrörelsen på alla nivåer och i varje del av landet måste fortsätta göra det vi kan för att fortsätta följa allmänna råd och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten för att hålla smittspridningen nere. Främst med hänsyn till allas vår hälsa men också för att vi ska få bibehålla ansvaret och undantaget med mer publik, säger Björn Eriksson.

Undantaget från den 15 oktober gäller endast för publikområden som har anvisade sittplatser. Ett avstånd på minst en meter ska hållas mellan varje person i publiken, men två personer i sällskap kan sitta tillsammans.

– Idrottsanläggningar i Sverige är mycket varierade i sin utformning. En del har läktare med numrerade stolar medan andra har en slänt eller backe som publikområde. Att regeringen i låst fast sig i att det endast gäller stolar och fasta läktare är olyckligt och slår på ett orättvist och onödigt sätt då idrotten visat att vi kan anpassa våra olika verksamheter efter de riktlinjer som ges, säger Björn Eriksson.

Beslutet med undantag på 500 personer i publik är inte en lösning för orientering, löpartävlingar, cykel, triathlon, segling, skidor, bilsport med flera som tävlar på stora ytor där avståndet mellan de aktiva är mycket stor och där antalet istället räknas på antal utövare. Det hade behövts ett undantag även för antal deltagare. Regeringen meddelade idag vid presskonferensen att Folkhälsomyndigheten får uppdrag att se över allmänna råd och rekommendationer, bland annat för lopp och tävlingar som inte genomförs på begränsad yta eller arenor, för att se om det kan bli aktuellt med ytterligare justeringar.

– Vi ger oss inte på den här punkten. Här måste regeringen ge möjlighet för idrotten att på ett smittsäkert sätt kunna erbjuda tävling i skog, på väg och på vatten. Det är oerhört viktigt för vår folkhälsa och måste ske skyndsamt, säger Björn Eriksson.

Riksidrottsförbundet begär också besked av regeringen vad gäller att inkludera elitidrottare, tränare och funktionärer i undantag för inreseförbud – för att inte riskera att Sverige ska tappa fler internationella tävlingar och mästerskap.

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06

Leveransadress:

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm för företagspaket och transporter