Hem / Alla nyheter / ”Regeringen behöver hitta lösningar för antalet deltagare”

”Regeringen behöver hitta lösningar för antalet deltagare”

RF och ett antal specialidrottsförbund träffade idag idrottsminister Amanda Lind (MP) för samtal om de utmaningar som finns för idrotter vars arena finns i skogen, på vägar eller i öppet vatten.

Regeringen presenterade i förra veckan att ett förslag till undantag av ordningslagen (gränsen på 50 åskådare) för idrott och kultur skickas på snabbremiss. Förslaget gäller ”sittande publik” men RF vill se en bredare lösning för fler idrotter.

– Vi har haft bra och konstruktiva samtal idag med idrottsministern. Det är bra att regeringen nu går vidare med en snabbremiss när det gäller publik men det är viktigt att regeringen inte avgränsar till enbart sittande publik, utan även tar hänsyn till idrottsrörelsens bredd av evenemang. Till exempel motionslopp och orienteringstävlingar – som inte har en avgränsad arena och där antalet deltagare är viktiga – behöver också en lösning, säger Björn Eriksson ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Tävlingar och lopp är en viktig motivationsfaktor för många att träna regelbundet och är därmed viktiga för folkhälsan. Under coronakrisen har idrottsrörelsen tagit ett stort ansvar för att minska smittspridningen och att ställa om aktiviteter, så att vi oavsett ålder ska kunna fortsätta idrotta och vara en del av idrottsföreningens gemenskap.

– Regeringen behöver hitta lösningar även för antal deltagare vid idrottsaktiviteter. Här måste det gå att hitta en ansvarsfull men flexibel lösning så att fler utövare kan delta i en sådan tävling som kan spridas på mycket stora ytor och är viktiga för folkhälsan. Dessa förslag har vi aviserat till ministern, säger Björn Eriksson.