Hem / Alla nyheter / Regeringens krispaket till idrotten räcker inte

Regeringens krispaket till idrotten räcker inte

Idrottsrörelsen drabbas hårdare av coronakrisen än tidigare beräknat: Minus 1,2 miljarder kronor fram till sista juni, enligt en ny undersökning med 3 000 av Sveriges 19 000 idrottsföreningar.

I en ny undersökning från Riksidrottsförbundet har 3000 idrottsföreningar beräknat de ekonomiska konsekvenserna av inställda evenemang och minskad träning till minus 1,2 miljarder kronor fram till sista juni. Siffrorna ligger väl i underkant då det finns närmare 19 000 idrottsföreningar i landet. Bland de många föreningar som saknas finns exempelvis ett flertal ishockey- och fotbollsföreningar på elitnivå och flera föreningar som arrangerar större motionslopp och ungdomsturneringar. Dessutom finns inte några ekonomiska konsekvenser för våra specialidrottsförbund med i undersökningen.

 Regeringens välbehövliga krispaket på 500 miljoner kronor kommer inte i närheten av att täcka de omfattande ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen för svensk idrott. Allt mer talar för att vi i juni behöver komma tillbaka till regeringen för ytterligare stöd även för juli och framåt. Restriktionerna från regeringen och Folkhälsomyndigheten är nödvändiga, men river mycket djupa sår i folkrörelsens ekonomi, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Effekterna av alla inställda evenemang är förödande för många föreningar med uteblivna intäkter på nästan 850 miljoner kronor och kvarvarande kostnader på 200 miljoner kronor totalt. Även den vanliga träningsverksamheten har påverkats tydligt med uteblivna intäkter på 170 miljoner kronor.

 Det är tiotusentals evenemang som har ställts in. Allt från internationella tävlingar på yttersta elitnivå till det lilla valborgsfirandet som är och har varit en avgörande intäkt för den lilla föreningen i decennier, säger Björn Eriksson.

Det är vanligt att föreningar parerar de ekonomiska förlusterna genom att minska på anställd personal och köp av tjänster och ersätta det med ideellt arbete istället. Många föreningar gör stödinsamlingar och försöker arbeta in intäkter till föreningen genom försäljning av exempelvis lotter.

Men det är också tydligt att många föreningar behöver höja sina avgifter för att kunna fortsätta med en bra verksamhet, vilket är oroande då vi vill att alla ska kunna delta oavsett ekonomiska förutsättningar.

– Jag är stolt över att vår rörelse med hundratusentals ledare har gjort vad den kan för att minska smittspridningen och samtidigt försökt hitta vägar för att ta sig igenom krisen. Idrotten behövs för ett starkt Sverige genom krisen och efter krisen men vi behöver ännu mer stöd för att klara det, säger Björn Eriksson.

Undersökningen i sammanfattning

För mer information kontakta:

Anna Setzman
Pressansvarig, Riksidrottsförbundet
This is a mailto link
08-699 61 79