Hem / Alla nyheter / Regeringen stoppar större evenemang

Regeringens besked: Förbud för större evenemang

Regeringen har efter förslag från Folkhälsomyndigheten beslutat att allmänna sammankomster med över 500 personer förbjuds. Förbudet gäller hela landet och tills vidare.

Regeringens beslut om förbud kommer efter Folkhälsomyndighetens förslag (hemställan) med anledning av tisdagens höjda risknivå för spridning av coronavirus i Sverige. Åtgärden ska bidra till att minska smittspridningen i samhället. Justitieminister Morgan Johansson (S) underströk på onsdagens presskonferens att det inte handlar om en rekommendation, utan ett skarpt beslut. Den som bryter mot det riskerar böter eller till och med fängelse.

Regeringsbeslutet innebär att det från och med torsdagen den 12 mars och tills vidare i hela Sverige blir förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 deltagare. Större idrottsevenemang, konserter, mässor och liknande kommer alltså inte få arrangeras.

Det innebär också att SM-veckan vinter i Luleå och Boden ställs in.

Riksidrottsförbundet ser allvarligt på situationen med smittspridning och följer hela tiden utvecklingen i både Sverige och omvärlden.

– Vi har en nära dialog med regeringen och Folkhälsomyndigheten för att vi ska kunna hjälpa till och ta det ansvar som bäst hjälper samhället. Beslutet innebär att matcher, tävlingar och annan verksamhet måste flyttas, ställas in och även genomföras utan publik – sammantaget en mycket stor påverkan på hela idrottsrörelsen. Men vi kommer göra det vi kan för att bidra till att minska smittspridning, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Förbudet slår hårt mot landets idrottsföreningar vad gäller ekonomi, administration och verksamhet.

Riksidrottsförbundet kommer under torsdagen samla företrädare för specialidrottsförbunden (SF) för att diskutera hur regeringsbeslutet påverkar olika evenemang inom idrottsrörelsen, och hur idrottsrörelsen gemensamt bäst hanterar detta.

Folkhälsomyndighetens samlade information om coronaviruset

Krisinformation från svenska myndigheter på krisinformation.se