Hem / Alla nyheter / Regeringen vill göra pandemilagen mer träffsäker

Regeringen vill göra pandemilagen mer träffsäker

Regeringen föreslår att maxantalet vid evenemang ska kunna vara olika beroende på om det är inomhus, inomhus med sittplats, utomhus eller motionslopp. Ändringarna föreslås gälla från den 11 mars, men när smittläget så tillåter.

Socialminister Lena Hallengren och idrottsminister Amanda Lind presenterade idag förslag till förändringar utifrån pandemilagen i fem olika punkter. En av punkterna är att antalet deltagare som tillåts vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ska kunna skilja sig åt utifrån risk för smittspridning och vilken kategori av evenemang det är. Kategorierna är: inomhus, inomhus med publik, utomhus och motionslopp eller liknande idrottstävlingar.

– Det är ett steg i rätt riktning att vi nu ser försök att öka träffsäkerheten för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Vi behöver nu läsa förslaget för att kunna bedöma mer ingående vad förslagen verkligen betyder för idrottsrörelsen. Vi utgår från att idrottsrörelsen, som hittills, får göra sin röst hörd i dialog med Folkhälsomyndigheten när begränsningsåtgärder ska tas fram, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Förutom faktorerna som förslaget ska ta hänsyn till så nämns också att Folkhälsomyndigheten via föreskrifter ska kunna komplettera maxantalet deltagare med begränsningsåtgärder som exempelvis maxantal per kvadratmeter.

Regeringens förslag är på remiss fram till den 26 februari och föreslås gälla från den 11 mars – men de olika differentierade begränsningarna ska gälla beroende på rådande smittläge.

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06