Hem / Alla nyheter / RF gratulerar Arne Ljungqvist – 90 år

RF gratulerar Arne Ljungqvist – 90 år

Idag den 23 april gratulerar vi Arne Ljungqvist på hans 90-årsdag. Möt Sveriges världskände antidopingprofil i en intervju om hans 50 år långa gärning för en idrott utan fusk.

Att se hur doping spred sig i idrottsvärlden under 1970-talet var en chock. Arne Ljungqvist, då professor och prodekanus på Karolinska institutet, bestämde att han inte kunde titta på utan att agera. I dag, över 50 år senare och på sin 90-årsdag, står han kvar i samma kamp – för en idrott utan fusk.

– Ja, jag var ju själv idrottare och bland annat med i OS i Helsingfors 1952 som höjdhoppare. När jag upptäckte fusket i idrotten och att det dessutom låg i linje med min profession på Karolinska institutet var det förfärligt och jag tyckte det var oerhört obehagligt, berättar Arne Ljungqvist.

På tidiga 1970-talet fanns bara ett mycket bristfälligt regelverk på plats mot doping. Många aktiva såg dopingen som den enda möjligheten att konkurrera på internationell nivå. Arne Ljungqvist var ordförande i Svenska Friidrottsförbundet och han berättar om hur han stod i valet mellan att kliva av sin post eftersom han inte kunde stå för det som föregick inom idrotten – eller med hjälp av sin profession ta upp kampen. Efter samtal med sin chef föll valet på att kämpa emot doping inom idrotten men också med anledning av den risk för folkhälsan han såg att dopingen riskerade att innebära även för andra än elitidrottare.

– Jag förstod redan då att det inte skulle bli någon quick fix. Men att jag 50 år senare fortfarande skulle vara engagerad i frågorna kunde jag inte föreställa mig, säger Arne Ljungqvist.

Vårt samtal förs, i dessa coronatider, över telefon. Under berättelser om minnen, motgångar och framgångar stoppar han sig och påminner sig själv om att han är 90 år. Det blir en påminnelse även för mig då samtalet inte har några spår alls av ålderstecken – förutom allt som hunnits med, upplevts och åstadkommits. Det är med knivskarp tydlighet som Arne Ljungqvist förklarar resan från att vara nära att avsättas från Svenska Friidrottsförbundet för sin tydliga ställning mot doping, till att idag vara en internationell antidopingprofil med en expertis och utnämningar utan dess like.

– Jag möttes av stor misstänksamhet och fientlighet. Aktiva i friidrotten ville som sagt avsätta mig. Jag gick ganska snabbt fram med mina åsikter. Det var inte ens olagligt att ta steroider på den tiden och ungdomar använde dessa farliga preparat. Även om mina starka åsikter väckte uppmärksamhet och ilska så var det självklart att jag var tvungen att arbeta tydligt mot dopingen. Det var en tuff tid som också fick mycket stor medial uppmärksamhet.

Finns det personer som gjort extra starkt intryck på dig under ditt arbete både nationellt och internationellt?

– Ricky Bruch (diskuskastare). Han var en ledande motståndare till mig och antidopingarbetet i början med vände successivt och efter lång tid blev vi också väldigt goda vänner. Han blev till slut en stöttepelare för mitt arbete. Det var mycket fint och angenämt att se den förflyttningen hos en person och att få ett sådant fint stöd.

Arne Ljungqvist berättar även om internationella kollegor som bidragit i antidopingarbetet och om en händelse som innebar att alla världens tv-kameror riktades mot honom själv.

– Det var 1988 på OS i Seoul. 100-metersloppet för herrar det året stod mellan Carl Lewis och Ben Johnson. Ben Johnson vann men dopingprovet efteråt var positivt. Jag var på plats som vice ordförande och medicinskt ansvarig för Internationella Friidrottsförbundet och fick möta all media och berätta och svara på frågor. Det var ett verkligt eldprov och en dramatisk upplevelse. Den presskonferensen skapade en grundposition för mig att internationellt fortsatt kunna arbeta mot doping och det var efter denna händelse som vi fick vind i seglen i antidopingarbetet.

När du ser tillbaka på allt arbete mot doping, vad är du mest stolt över?

– Hela resan. Från att driva frågan och vara en person som inte accepterades alls. Det var ett famlande i början men det har över tid lett till verkliga framsteg i arbetet mot doping. Idag har vi en tydlig och enhetlig icke acceptans mot doping, en världsorganisation i WADA (World Anti-Doping Agency) med internationellt regelverk. Vi har FN-mandat att bekämpa doping och det är väldigt stimulerande när jag ser tillbaka.

– Men jag är också stolt över en fråga som diskuteras nu men som inte fått så mycket uppmärksamhet tidigare. Det är att jag fick bort att alla kvinnor skulle könstestas inför OS. Det gjordes med icke vetenskapliga tester ända fram till OS i Sydney 2000. Då hade jag arbetat för att få bort detta i 15 år. Många kvinnor stjälptes i tysthet under de åren.

Som 90-åring engagerar sig Arne Ljungqvist fortfarande mot fusket, för rent spel och människors hälsa. Via sin stiftelse, Professor Arne Ljungqvist Anti-Doping Foundation, engagerar han sig i arbetet mot samhällsdoping, och sedan årsskiftet innehar han en position som Riksidrottsförbundets representant i Antidopingstiftelsens styrelse.

– Jag har förmånen att vara pensionär sedan länge men ändå vara efterfrågad och ha bokningar i min kalender. Jag har också vänner och familj runt mig så mina dagar är mycket bra.

Idag firas han av familjen via digitalt möte då barn, barnbarn och barnbarnsbarn är utspridda och corona gör att resor och att träffas får skjutas på framtiden.

– Men jag kommer att ha middag hemma med nära vänner som alla är vaccinerade. Så lite firande blir det ändå.

Han avslutar med att fundera över vart åren tagit vägen men också svara utan minsta tvekan på frågan om framtida utmaningar.

– Idrottens viktigaste fortsatta fråga är att identifiera och beivra fusk och det inom fler områden än doping. Ett exempel är matchfixning. Det är en kamp som måste fortsätta för att bevara idrottens trovärdighet. När det gäller doping har antidopingarbetet inom idrotten kommit långt men samhället behöver agera mot det som sker i samhället utanför idrotten. Här finns mycket kvar att göra ur folkhälsoperspektiv.

Idag, den 23 april, gratuleras Arne Ljungqvist på sin 90-årsdag. Hans insatser i arbetet mot fusk nationellt som internationellt är ovärderliga och de fortsätter med aldrig sinande engagemang.

Fakta Arne Ljungqvist

Ledamot 1971–1973 och ordförande för Svenska Friidrottsförbundet 1973–1981, ledamot av Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) 1989–2011, ledamot för Riksidrottsstyrelsen 1975–1989, dess ordförande 1989–2001, ordförande för Riksidrottsförbundet (RF) 1989–2001.

Ledamot av the International Association of Athletics Federations (IAAF) från 1976, vice ordförande 1981–1999, ”senior” vice ordförande 1999–2007.

Numera hedersledamot av Internationella Olympiska Kommittén (IOK). Han valdes in i IOK 1994. År 1987 blev han medlem i IOK:s medicinska kommitté och dess ordförande 2003.

Styrelseledamot i World Anti-Doping Agency (WADA) från 1999, då WADA bildades. Han var också dess vice ordförande från 2008 fram till sin avgång 2013. Vidare var han ordförande för WADA's Health, Medical & Research Committee.

Källa: Wikipedia