Hem / Alla nyheter / RF i möte med Folkhälsomyndigheten

RF i möte med Folkhälsomyndigheten

Riksidrottsförbundet, tillsammans med tre specialidrottsförbund, träffar idag Folkhälsomyndigheten för att samtala om hur idrotten har förberett sig för att kunna öppna upp för fler deltagare och fler i publik vid tävlingar och evenemang.

– Våra förbund och föreningar är vana arrangörer och kan se till att publik håller avstånd både på arenan och runt entréerna, säger Björn Eriksson ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Vid mötet kommer även den remiss som regeringen nu ska sammanställa kring 50-gränsen att diskuteras.

– Att sätta ett för lågt fast antal skulle riskera att negativt drabba de föreningar och förbund som idag har stora och rymliga idrottsanläggningar. Vi behöver också ha med oss att det är många föreningar i många olika idrotter som tycker att en höjning från 50 till 500 personer verkligen skulle innebära stor positiv skillnad. Men jag har uppfattat att Folkhälsomyndigheten inte oroar sig för det som sker under matchen eller evenemanget utan snarare hur man tar sig till och från.

Fysisk aktivitet och träning är viktigt för vårt välmående både före, under och efter coronapandemin. Det är oerhört angeläget att regeringen även ger möjlighet för idrotten att på ett smittsäkert sätt erbjuda tävling i skog, på väg och på vatten för vår folkhälsa.

– Man behöver ta hänsyn till de idrotter som är beroende av att kunna öka antalet deltagare som utövar sin idrott i till exempel skog eller på väg. Det är sådant som också ska diskuteras med Folkhälsomyndigheten vid mötet idag.

Under coronapandemin har idrottsrörelsen tagit ett stort ansvar för att bidra till minskad smittspridning och att ställa om aktiviteter, för att vi oavsett ålder även under krisen ska kunna fortsätta idrotta – och vara en del av idrottsföreningens gemenskap.

– Det är bra att vi får visa på den bredd av idrotter vi har och att Folkhälsomyndigheten får ta del av de förberedelser som våra förbund nu har tagit fram. Trubbig lagstiftning får inte sätta stopp för idrott och rörelse på ett smittsäkert sätt, som kommer vara än viktigare ju längre tid pandemin pågår, säger Björn Eriksson.

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
070-626 46 06