Hem / Alla nyheter / RF kräver förändrad lagstiftning mot matchfixing

RF kräver förändrad lagstiftning mot matchfixning

Spelinspektionen förslår förbud av spel på regelbrott som gula kort men vill fortsatt tillåta spel på lägre divisioner och matchhändelser som hörnor. Det räcker inte för att motverka matchfixning, anser RF.

Spelinspektionen ska under våren besluta om vilka spelobjekt som ska vara tillåtna på den svenska spelmarknaden. Enligt myndighetens förslag som nu är på remiss ska spel på regelbrott som varningar och utvisningar förbjudas. Förslaget innehåller däremot inget förbud mot spel på låga divisioner – idag erbjuds spel på fotboll ner till division 5. Inte heller förbud mot delmoment som hörnor i fotboll eller serveess i tennis.

Riksidrottsförbundet kräver att socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi agerar om förslaget blir verklighet.

– Förbud mot gula och röda kort är bra, men det räcker inte på långa vägar. Om Spelinspektionen inte vill gå längre krävs att Ardalan Shekarabi ändrar lag eller förordning så att myndigheten måste ändra sig, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Forskning och internationella erfarenheter visar är det är enklare att manipulera spel på enskilda händelser som hörnor och matcher i lägre divisioner. 2019 var ett rekordår i antalet misstänkta matcher inom svensk fotboll. De flesta misstankarna riktas mot just lägre divisioner och delmoment.

– Vi kan inte acceptera att Spelinspektionen sätter utländska spelbolags intressen före att motverka matchfixning som tillsammans med doping är det största hotet mot idrotten, säger Björn Eriksson.

Förslaget till föreskrifter som nu är på remiss ska beslutas under våren av Spelinspektionen.

Läs Riksidrottsförbundet remissvar

Mer om RF:s arbete mot matchfixning

För mer information kontakta

Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet, 070-626 46 06