Hem / Alla nyheter / RF välkomnar lösning på inreseförbudet för elitidrottare

RF välkomnar lösning på inreseförbudet för elitidrottare

Idrottare, ledare, domare och funktionärer som kommer till Sveriges internationella elitidrottsevenemang ska omfattas av undantag för inreseförbud. RF välkomnar regeringens vilja och ser fram emot att detta träder i kraft i mitten av november.

– Det är bra att regeringen visar att professionell idrott är lika angeläget som andra verksamheter och att de agerar snabbt så att vi kan ta emot idrottare på yttersta nivå för världscuper och andra tävlingar för internationell elit så snart som möjligt. Den senaste tidens arbete och dialog i frågan har varit konstruktivt, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Enligt förordningen (2020:127) om tillfälligt inreseförbud till Sverige har regeringen beslutat att tillfälligt förbjuda icke nödvändiga resor till Sverige från andra länder än EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz. I förordningen finns vissa undantag. Elitidrottare, ledare, domare eller funktionärer har tidigare inte undantagits, men besked vid tisdagens presskonferensen är att detta nu ska remitteras för att gälla från i mitten av november.

– Idrotten har kunnat visa på det stora ansvar vi är beredda att ta och de rigorösa och långtgående protokoll som etablerats för elitidrott för att minska smittspridning. Här har specialidrottsförbunden gjort ett stort och mycket bra arbete. Det här förslaget gör förhoppningsvis att vi kan genomföra de evenemang för internationell elit som redan är planerade till Sverige, säger Björn Eriksson.

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06