Hem / Alla nyheter / Snacket som skapar riktiga män

Snacket som skapar riktiga män

Det är kallt. IFK Motala Bandy tränar på rinken eftersom isen i Motala inte är på plats ännu. Eddie Andersson visar vägen in bakom läktaren där det är varmare. Den rena lukten av is byts mot lukten av använd hockeyutrustning.

Här finns omklädningsrummen och snart ska 75 unga hockeyspelare i HC Wettern samlas i ett av dem för att lära sig om jämställdhet och machokultur.

Under den amerikanska valkampanjen 2016 dök det upp en ljudinspelning där Donald Trump beskrev hur han fritt kunde gå fram till kvinnor och antasta dem eftersom han är känd. Efteråt försvarade han sitt språkbruk som ”locker room talk”, omklädningsrumssnack. Det inspirerade Shanga Aziz och Rogerio Silva att döpa sitt projekt till just Locker Room Talk. I sitt projekt vill grundarna träffa unga killar i idrottsföreningar och prata med dem om machokultur och jämställdhet.

Två år senare känner många till Locker Room Talk. Zlatan Ibrahimovic har prisat initiativet och Jimmy Durmaz är talesperson. Det är uppenbart att det finns ett behov av att jobba med hur killar i idrottsmiljö pratar med varandra.

Den här kvällen är det HC Wettern i Vadstena som har bokat in ett utbildningstillfälle med Locker Room Talk. Tre hockeylag med spelare födda mellan 2002 och 2008, totalt 75 ungdomar, ska samlas i ett omklädningsrum tillsammans med Rogerio Silva som håller i utbildningen. Vadstena är en kommun som jobbar mycket med hur ungdomar beter sig mot varandra. Det finns till och med ett kontrakt som ger ungdomarna ett stöd om de inte har betett sig illa enligt en överenskommelse.

– Vi jobbar också mycket med värderingar i laget. Jag ogillar till exempel själv regler eftersom de måste ge ett straff om du inte följer dem. Vi har i stället jobbat med värderingar, som till exempel att vara en bra kompis. Och om du är en bra kompis kommer du inte för sent till träningen, säger Eddie Andersson som är tränare för ungdomar födda 04–05.

Inga vuxna i rummet

När utbildningen börjar får alla ledare gå ut ur omklädningsrummet.

– Barnen ska inte kunna känna en blick från tränaren eller inte kunna säga vad de vill. Vi vill att barnen ska våga öppna upp och prata fritt. De ska våga säga fel så att de kan lära sig vad som är rätt, säger Rogerio Silva.

Utbildningen är uppdelad i tre pass som löper sömlöst över ungefär en timme. Under den första delen är tanken att barnen och den som utbildar ska lära känna varandra. I den andra delen får barnen dela sina åsikter och kunskaper medan den tredje delen handlar mer om hur du ska vara för att ge alla samma förutsättningar. Ledordet är fairplay, på och utanför planen.

Det är stimmigt i omklädningsrummet. 75 ungdomar, trötta efter en skoldag, är fler än Rogerio Silva är van vid. Ändå lyckas han med enkla medel få barnen att stanna upp och lyssna. Mellan sprall, knuffar och fnitter delar barnen sina tankar om fairplay, jämställdhet och machokultur. Det är de yngre barnen som verkar ha bäst koll. De äldsta har lite svårt att släppa garden helt.

– När vi frågar era föräldrar om de här sakerna har de andra svar. De har vuxit upp med annan syn på manliga och kvinnliga roller. Ni är smarta och ni ska fortsätta att vara smarta. Det finns fortfarande en chans att ni växer upp med en bättre syn, säger Rogerio Silva.

Machokultur är svårt

Begreppet machokultur är lite svårare för barnen att greppa. De är mer inne på att det handlar om att tro på sig själv och att ladda sig själv med positiva begrepp. Rogerio Silva håller med men får barnen att fundera över vad som anses vara manligt och pratar med dem om att de kan välja att vara den de är innerst inne. Han riktar sig till de äldre vid ett tillfälle när det blir väl stökigt i rummet:

– Precis som att ni såg upp till dem som var äldre än er när ni växte upp ser de här upp till er nu. De kommer att göra som ni gör. Ni kan välja själva om ni vill vara en bra förebild, eller inte. Det är upp till er.

Efteråt pratar Noel Funmark, Thula Skoglund och Olle Welin om vad de har varit med om. De är överens om att det de pratat om är viktigt.

– Sjukt viktigt. Alla ska känna att de trivs i laget, säger Olle Welin, spelare i A-pojk för ungdomar födda 02–03.

Noel Funmark som tillhör B-pojk, födda 04–05, tänker på en situation i fotbollslaget. Några killar skrattar mer åt en kille som kom till Sverige för två år sedan än vad de gör åt de andra i laget. Han funderar över sitt eget beteende.

– Om du har en position i laget där du hörs mest är det viktigt att visa att man är en bra förebild. Jag har tänkt lite över vad jag själv gör och vad jag säger, säger han.

Thula Skoglund är en av få tjejer som är med på utbildningen. Hon spelar för C-pojk som är för barn födda 06–08.

– Man måste tänka på normen och säga till sig själv att inte ge någon annan skit, avslutar hon.

Fakta machokultur

80 % av de som är misstänkta för misshandel är män.

97 % av de som misstänks för sexualbrott i Sverige är män.

70 % av de som tar sitt liv i Sverige är män.

Psykologerna Matthew Oransky och Celia B Fisher har identifierat att grabbjargong och det nedvärderande snacket i de miljöer där unga män vistas, kan utgöra en stor risk för att utveckla ett kränkande eller våldsamt beteende.

Idrottsrapporten 2018

2018 gav RF för första gången ut Idrottsrapporten. Den innehåller nedslag i idrottsrörelsen som ger exempel på hur idrottsrörelsen förändras tack vare idrottsrörelsens gemensamma strategiarbetet mot 2025. Ladda ner Idrottsrapporten 2018 (pdf) för att läsa fler exempel på bra saker som föreningar och förbund inom idrottsrörelsen gör.

Inkluderande idrott

Besök utbildningswebben Inkluderande idrott om ni vill veta mer om hur er förening eller ert förbund kan arbeta med inkludering.

Leveransadress:
Östgötagatan 98 D
116 64  Stockholm
för företagspaket och transporter till Idrottens Hus