Hem / Alla nyheter / Stjärnorna tränade brett och nådde toppen

Stjärnorna tränade brett och nådde toppen

Hanna Öberg, Michel Tornéus och Isabelle Gulldén är nya ambassadörer för #minandraidrott – en satsning för att höja kunskapen om positiva effekter av allsidig träning och potentiella fallgropar med tidig specialisering.

Visste du att skidskytten Hanna Öberg orienterat, att längdhopparen Michel Tornéus höll på med taekwondo och att handbollsspelaren Isabelle Gulldén körde hårt på brottningsmattan? Ambassadörerna i #minandraidrott delar med sig av allt positivt de fick med sig av att hålla på med flera idrotter.

Här berättar Michel Tornéus om sin bakgrund i taekwondo:

Det finns flera anledningar att träna på många olika sätt, oavsett om du vill bli så bra du kan eller idrottar för att ha roligt, träffa kompisar och må bra. Eller både och. Mycket tyder på att de som tränar allsidigt utvecklas bättre, löper mindre risk att skada sig och blir mer motiverade att fortsätta träna.

Hanna Öberg har vunnit både VM och OS som skidskytt. Hon är både Jerringpristagare och bragdguldmedaljör. Kanske har alla år inom orienteringen del i hennes framgångar.

– Orienteringen gav mig mycket. Du måste vara fokuserad hela tiden, samtidigt som du håller hög fart och planerar framåt. Jag tror att det är jättebra att hålla på med olika saker, om man har möjlighet, när kroppen utvecklas, berättar hon.

#minandraidrott är en del av idrottsrörelsens arbete med Strategi 2025 och "utvecklingsresan" En ny syn på träning och tävling. Tanken är att fler ska vilja och kunna stanna i idrottsföreningarna hela livet, samtidigt som fler ska få möjlighet att utmana om medaljer. 

– Om det inte finns någon variation i idrottandet, eller en ohälsosam press antingen från barnet själv eller från vuxenvärlden, finns det en risk att glöden slocknar. Vi vet från forskningen, vilket idrottarna i satsningen #minandraidrott också symboliserar, att det finns många olika vägar att gå om man vill utvecklas och bli väldigt duktig. Det viktigast är att idrottandet är roligt både för barn, ungdomar och vuxna säger Liselotte Ohlson avdelningschef inom idrottsutveckling på Riksidrottsförbundet.

Mer om #minandraidrott

Tidigare ambassadörer för #minandraidrott är Jonas Björkman, Stina Blackstenius, Musse Hasselvall, Victor Hedman, Charlotte Kalla, André Myhrer och Helene Ripa.

Alla idrottarna i Min andra idrott

För mer information kontakta

Liselotte Ohlson
Avdelningschef, Idrottsutveckling - Elitidrottsstöd, Riksidrottsförbundet
08-699 62 27