Hem / Alla nyheter / Uppdaterade råd tillåter tävling för barn och ungdomar

Uppdaterade råd tillåter tävling för barn och ungdomar

Folkhälsomyndighetens allmänna råd gäller. Men nytt för idag är undantag på en punkt: Barn till och med 18 år får spela matcher, tävlingar och cuper – om riskbedömning görs som tar hänsyn till övriga råd och gällande förbud.

– Det är viktigt att idrotten fortsätter att vara en fast punkt för barn och ungdomar i en turbulent omvärld samtidigt som vi anpassar aktiviteter efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer och det är skönt att dessa nu gör det enklare för föreningar att göra rätt, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.

Folkhälsomyndighetens allmänna råd som gäller idrotten är:

  1. Undvika närkontakt mellan idrottsutövare
  2. Om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus
  3. Skjuta upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper
  4. Begränsa antalet åskådare och undvik trängsel
  5. Undvika onödiga resor i samband med idrottsutövande

I uppdateringen av allmänna råden är barn och ungdomar till och med 18 år undantagna punkt 3 – och kan alltså spela matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper. Detta gäller om man gör en riskbedömning, följer övriga fyra råd (se ovan) och tar hänsyn till förbudet för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer. Folkhälsomyndigheten skriver vidare att bara friska, symtomfria personer ska delta i tävling eller match och att det ska finnas goda möjligheter att tvätta händerna.

Folkhälsomyndigheten meddelar också att de i enlighet med de allmänna råden fortsatt avråder från tävlings- och träningsmatcher för vuxna.

– Vi förväntar oss att idrottsrörelsen följer regeringens förbud och Folkhälsomyndighetens allmänna råd. Jag har förståelse för att det ibland kan vara svårt då vi i idrottsrörelsen inte är smittskyddsexperter. Precis som tidigare är första fokus att bidra till minskad smittspridning och sedan utifrån de råd som finns fortsätta erbjuda barn och ungdomar den trygga mötesplats som idrotten faktiskt är, säger Björn Eriksson.

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06