Hem / RF arbetar med / Aktuella projekt / Rörelsesatsning i skolan / Inspiration till rörelse och idrott

Inspiration till rörelse och idrott

På den här sidan samlar vi material från många av RF:s olika idrotter (förbund), som ska inspirera er skola till mer rörelseglädje! Här kan ni lära känna idrotterna, få tips på kom-igång-övningar och delta i utmaningar. Kika runt och se vad som passar just er låt barnen testa och hitta sin grej.

RO-lig Skolsamverkan (Roddförbundet)

roligskolsamverkan.jpg

RO-lig Skolsamverkan är ett filmprojekt som ska locka till rörelseglädje, intresse och nyfikenhet att vilja prova vår underbara idrott. Vi vill visa roddsportens bredd, mångfald och inkludering. Filmen innehåller flera olika varianter av rodd och riktar sig i första hand till elever, skolpersonal, föräldrar och föreningar. Den ska även kunna användas för att kunna locka andra målgrupper till att vilja prova vår idrott.

Mer om RO-lig Skolsamverkan

Spelabiljard.nu (Biljardförbundet)

Här hittar du tips och råd om hur du spelar, regler, övningar och annan information. Genom vår föreningskarta kan du hitta biljardhallar i hela Sverige. Webbsidan riktar sig till dig som är nybörjare. Du kanske spelar på rasten i skolan eller på fritidsgården. Kanske är du personal i skolan och vill kunna hjälpa till på rasten.

Mer om Spelabiljard.nu

***

Cheerleading i skolan (Cheerleadingförbundet)

Med Cheerleading i skolan vill vi inspirera skolelever till att själva testa på och lära sig grunderna för hur sporten enkelt kan utövas – där alla kan vara med. Cheerleading kan utövas var som helst när som helst, exempelvis på skolgården som en rastaktivitet eller på fritids. Det viktigaste är att ha roligt tillsammans! På vår hemsida hittar ni instruktioner för att ni ska kunna komma igång med cheerleading på er skola.

Mer om Cheerleading i skolan

***

Det här är tyngdlyftning (Tyngdlyftningsförbundet)

Visste du att tyngdlyftning har över 100 år på nacken och utövas i 193 länder? Dessutom med en stolt svensk historia och träningsmoment som är bra oavsett om du vill tävla eller bara ha ett hälsosamt liv. Tyngdlyftning är en stor internationell och olympisk idrott men ändå kan det vara lite klurigt att förstå hur den går till och var du ska söka dig för att testa. Här kommer du att få en introduktion till denna värld, välkommen!

Mer om Det här är tyngdlyftning

***

Cricket i skolan (Cricketförbundet)

Cricket är en sport som har flera miljarder tittare och spelas av flera miljoner personer över världen. Den är kul och enkelt anpassningsbar för att spelas var som helst, av vem som helst och när som helst. Projektet Cricket i skolan kommer att ge nya deltagare en rolig första upplevelse som vi hoppas kan inspirera till en livslång resa med vår fantastiska sport.

Mer om Cricket i skolan

***

Käpphästar – fantasi och rörelseglädje (Ridsportförbundet)

Käpphästar lockar till lek och rörelse och öppnar dörrarna till en härlig hästvärld där bara fantasin sätter gränser.  De är också världens bästa läromästare i ridsport och utmanar sina ryttare i bland annat benstyrka, kroppskontroll och koncentration. Ett kul pyssel är att göra sin egen käpphäst och kanske en egen hoppbana. Vi tipsar om en stallbacke fylld av möjligheter. Låt käpphästarna galoppera in på din skolgård.

Mer om Käpphästar

***

Femträffsrundan (Skidskytteförbundet)

Visste du att det krävs en hel del precision för att få fem träffar i skidskytte? Och visste du att "femträffsrundan" är ett superspännande sätt att leka skidskytte med sina klasskompisar? Med femträffsrundan får du använda din fantasi för att skapa nya rörelsemönster, känna på pulsen och träffa prickarna. På vår hemsida finns mer information om hur skolor och föreningar kan delta i Svenska Skidskytteförbundets projekt för ökad rörelseglädje, vi ses där!

Mer om Femträffsrundan

***

Kanot sporten för alla (Kanotförbundet)

Oavsett om man bor vid havet, en sjö, en fors, strömmande vatten eller en älv så finns det en kanotgren som passar. Om du vill träna för att tävla i OS eller om du friluftspaddla och njuta av naturen spelar ingen roll – vi har hela spektrat!
Vi vill med den här filmen nå ut till skolungdom och skolpersonal för att skapa kunskap och nyfikenhet om kanot och dess möjligheter.

Mer om Kanot – sporten för alla

***

Lek Discgolf (Frisbeesportförbundet)

Discgolf passar alla oavsett förutsättning. ”Lek Discgolf” inspirerar till klassiska lekar men på ett nytt sätt, att använda discen som redskap i en miljö som barnen redan känner till och som ofta är anpassad för den här typen av lekar. I och med att lekarna ofta är kända för barnen sen tidigare är dom snabbt igång och förstår reglerna.

Mer om Lek Discgolf

***

Lär känna våra idrotter (SWE3)

Amerikansk fotboll, flaggfotboll, landhockey – idrotter som du kanske har hört talas om men inte känner till så väl. Nu har du chansen att få veta mer! Med hjälp av våra korta kom-igång-filmer och materialpaket så är ni snabbt igång med aktiviteter på rasten eller på fritids. Kanske att du hittar något nytt som passar just dig extra bra!

Mer om Lär känna våra idrotter

***

STIGA PING PONG POWER skolpaket (Bordtennisförbundet)

Under våren kommer Svenska Bordtennisförbundet dela ut 100 STIGA PING PONG POWER skolpaket, helt gratis. Paketet är en förenings- och skolsatsning som förbundet skapat för att inspirera till rörelse och aktivitet både inne i klassrummet, i idrottshallen och ute på skolgården. Paketet levereras i en ryggsäck full med racketar och bollar, samt digitala utmaningar. Fem olika utmaningar kan eleverna göra både på egen hand, två och två, i grupp eller med en ledare. #pingisförallaöverallt

Mer om STIGA PING PONG POWER skolpaket

***

School on board (Skateboardförbundet)

Skateboard är en livsstil och en idrott som utövas spontant och överallt. Därför passar den perfekt i skolans värld. Ni har säkert redan elever som släpar med sig sina brädor överallt varje dag. Ta tillfället i akt att låta övriga elever få testa på skateboard, världens roligaste spontanidrott. Projektet innehåller möjligheten
att beställa startpaket och en hel drös med korta inspirationsfilmer som visar de enklaste tricken.

Mer om School on board

***

Basket för alla (Basketbollförbundet)

basketforalla800.jpg
Fotograf: Anders Tillgren

Basket är en en populär skolgårdsaktivitet som kräver minimalt med material och kan lekas fram i oändligt antal former och konstellationer. Endast kreativiteten sätter gränser för hur vi kan skapa rörelse och aktivitet genom basket i skolan. Vi har tagit fram ett antal enkla lekar och övningar som inspiration till att komma igång med rastaktiviteter och roliga lekar i idrottshallen. Ett startpaket med tre bollar erbjuds kostnadsfritt till de 100 första skolor som beställer.

Mer om Basket för alla

***

Baseboll5 (Baseboll-, Softboll- och Lacrosseförbundet)

baseboll5.jpg

Baseball5 är Sveriges nyaste och häftigaste streetsport. Den kan spelas var som helst och på alla underlag. Allt man behöver är en boll! Vi introducerar nu Baseball5 som en del av Rörelsesatningen i skolan. Genom oss kan ni ta del av coola animerade instruktionsfilmer och köpa grundpaket för att snabbt komma igång. #playeverywhere

Mer om Baseboll5

***

Vattenglädje i skolan (Simförbundet)

vattengladje800.jpg

Vattenglädje i skolan vänder sig till elever som kan simma och vill fortsätta utvecklas och utmanas i vattnet, genom att prova på nya simidrotter och simsätt. Vi hoppas också kunna ge idrottslärare och annan skolpersonal inspiration och tips till nya övningar som de kan göra med eleverna när de besöker simhallen. Vi har samlat ett gäng filmer med övningar från alla våra fem simidrotter: konstsim, simhopp, simning, vattenpolo och öppet vatten. Övningar som ska vara lätta och roliga att testa för elever som kan simma själva på djupt vatten.

Mer om Vattenglädje i skolan

***

Vi är Skol-IF (Skolidrottsförbundet)

En skolidrottsförening, som oftast förkortas till Skol-IF, är barn och ungas egen förening. Här idrottar vi på våra egna villkor. Tanken med en Skol-IF är att ge alla barn och ungdomar möjlighet till en enkel, rolig och billig fysisk aktivitet, där unga leder unga.

Mer om Vi är Skol-IF

***

Det här är brottning (Brottningsförbundet)

Brottning är en mångsidig idrott där man behöver träna på olika förmågor. Den är även inkluderande då det krävs en kamrat att träna med. Med detta material visar vi olika övningar som man kan göra ensam eller tillsammans med andra i skolmiljön. Vi arbetar efter att det ska vara enkelt och roligt att röra på sig, under ett träningspass eller mellan lektionerna.

Mer om Det här är brottning

***

Volleyboll på rasten (Volleybollförbundet)

Välkommen att aktivera er i skolan med olika former av volleyboll. Svenska Volleybollförbundet erbjuder skolor att köpa subventionerat volleybollmaterial för att öka den fysiska aktiviteten på raster och i fritidsverksamheten. Det är lätt att komma igång, allt som behövs är ett band, nät eller crossnät och sedan spela med valfritt antal spelare. Volleybollslag eller kast spelar ingen roll.

Mer om Volleyboll på rasten

***

Innebandy i skolan (Innebandyförbundet)

skolsamverkaninnebandy.jpg

Innebandy Flex och Floorball Fitness är två av Svensk Innebandys innovativa, flexibla och superroliga koncept. De passar perfekt för elever i skolmiljö – med förenklade regler, varierade lekar och övningar samt stor flexibilitet när det gäller tidigare erfarenhet, antal deltagare och aktivitetsyta.

Mer om Innebandy i skolan

***

Skolboule Sverige (Bouleförbundet)

Skolboule Sverige är ett koncept där alla kan vara med, oavsett ålder, rörelseförmåga eller andra variationer. Du kan spela själv, med en kompis eller ett helt gäng – bara fantasin sätter gränserna. I övningsbanken finns övningar och lekar, alla med klotet och lekfullhet som röd tråd. Anpassa övningarna efter de egna förutsättningarna och låt fantasin flöda!

Mer om Skolboule Sverige

***

Hopprepsskoj (Gymnastikförbundet)

Hopprepsskoj är Gymnastikförbundets rörelsesatsning i skolan riktad mot elever i årskurs 1–6. Tillsammans med skolkamrater eller träningskompisar kan elever runt om i hela landet hoppa på rasten, på fritids eller på fritiden. Hopprepsskoj avslutas med en utmaning i maj 2022. 

Oavsett funktion eller nivå vill vi att alla får möjlighet att känna sig delaktiga. Därför kan en välja att rapportera in antal hopp eller tid för utövande på valfritt sätt. Självklart kan föreningar också ta del av materialet. Kanske kan er skola samarbeta med en förening?

Mer om Hopprepsskoj

***

Hand the Ball Challenge (Handbollförbundet)

handtheball800.jpg

Hand the Ball Challenge är en aktivitetssatsning som Handbollförbundet skapat för att inspirera skolor till rörelse och aktivitet både inne i klassrummet och ute på skolgården, under skoldagen och på fritids. Hand the Ball Challenge levereras i en grön låda som kan hängas upp i klassrummet. Lådan är full med utmaningar med vår mjuka, gröna streethandboll och som eleverna kan göra både på egen hand eller med en ledare. Vår filosofi är att det ska vara enkelt att aktivera sig!

Mer om Hand the Ball Challenge

***

Skoj på skridskor (SweSports)

skojpaskridskor800.jpg

Skridskor är kul att åka både på sommaren och vintern! Det går att åka inomhus och utomhus, med skenor eller hjul. Här hittar du tips och inspiration om hur du enkelt kan åka skridskor i olika former under skoldagen. På rasterna, på lektionerna och på fritids. Att rulla och glida på skridskor är den perfekta aktiviteten för att enkelt stimulera rörelseglädje genom lek, övning och tävling. Genom projektet Skoj på skridskor erbjuds skolor som saknar material att införskaffa det så att fler kan uppleva glädjen i att åka skridskor!

Mer om Skoj på skridskor

***

Hej Frisbee! (Frisbeesportförbundet)

Vi tycker frisbee är världens roligaste leksak – bara fantasin sätter gränser för vad man kan göra! På hejfrisbee.se visar ungdomarna i Malmö Frisbeeklubb allt från grundläggande teknik, specialkast och enkla lekar till mer avancerade frisbeesporter som ultimate och discgolf. Perfekt för rasten, efter skolan, på skolgården eller som en idrottsdag för hela skolan. Med en låda frisbees kan en hel skolgård aktiveras.

Mer om Hej Frisbee!

***

Skoleverest (Korpen)

skoleverest800.jpg

Med Skoleverest vill Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet erbjuda skolelever en enkel, rolig och lärande digital motionsutmaning. Klassen ska tillsammans bestiga Mount Everest genom att som grupp samla ihop 8849 höjdmeter. Från botten till toppen på världens högsta berg helt enkelt. Eleverna kan följa sin resa mot toppen digitalt och passerar längs vägen tretton toppar runt om i Sverige och världen. En perfekt aktivitet för såväl friluftsdagen som geografi- eller idrottslektionen.

Mer om Skoleverest

***

Skolbollen (Fotbollförbundet)

Skolbollen är ett program för fysisk aktivitet i skolan där fotboll används som ett verktyg. Skolbollen ger eleverna möjlighet att uppleva rörelse som något positivt, utvecklas socialt och våga utmana sig själva. På sikt är syftet att eleverna ska må bättre, lyckas bättre i skolan och leva aktivare liv. Att ansluta sig till Skolbollen är helt gratis och i programmet ingår bland annat över 100 övningar för raster och lektioner, och startkit med bollar, västar och koner.

Mer om Skolbollen

***

Friidrottens Aktivitetskort (Friidrottsförbundet)

turebergfriidrott.jpg

Friidrottens Aktivitetskort är en bank fylld med friidrottsövningar både för lek, träning och tävling. Övningarna utgår från tre principer: det ska vara enkelt, utvecklande och roligt! Aktivitetskorten består av närmare 100 övningar för raster och lektioner. Tillhörande redskapspaket går att köpa till och innehåller material, instruktioner och diplom för 40 deltagare.

Mer om Friidrottens Aktivitetskort

***

FloorCurling (Curlingförbundet)

Välkommen att aktivera er i skolan tillsammans med FloorCurling! FloorCurling är den perfekta rastaktiviteten för dig som vill kombinera rörelse, spänning, lagarbete, tävling och massor av skratt. Våra portabla FloorCurling-set packas enkelt upp på någon minut och sedan är det fritt fram att spela.

Mer om FloorCurling

***

Pluggen i plugget (Castingförbundet)

Pluggen i plugget är lekar och aktiviteter där kast med spö och glädje är i fokus. Upplev det perfekta kastet tillsammans med barn och kolleger. Att kasta med spö passar de flesta, det är en enkel och rolig aktivitet som stimulerar lek och rörelseglädje hos alla som testar. Alla skolor kan testa castingsporten i skolan – beställ skolväskan så får din skola allt som behövs för att komma i gång.

Mer om Pluggen i plugget

***

Alla på snö-banken (Skidförbundet)

allapasno.jpg

Allt fler börjar upptäcka glädjen med att åka skidor eller snowboard. För att ännu fler ska få möjlighet att uppleva snöglädje har Svenska Skidförbundet startat APS-banken. Där kan grundskolor, grundsärskolor och fritidshem samt längdföreningar kostnadsfritt låna längdskidutrustningar. Nu i vinter hittar ni oss i Sandviken, Östersund och Umeå. Passa på att låna all utrustning som behövs för att sprida snöglädje till fler!

Mer om Alla på snö-banken

***

Produktionen av material har möjliggjorts genom Projektstöd SF Skolsamverkan, en del av RF:s regeringsuppdrag Rörelsesatsning i skolan.