Nanny Jönsson

Foto: Mathilda Ahlberg

Nanny Jönsson

Sidan uppdaterades: 28 november 2022

Nanny Jönsson känns som om hon är född till en ledare. Inom brottningen – och inom det civila livet. – Det absolut viktigaste som idrottsledare är att alla ska med, säger hon.

Nanny Jönsson vill bryta fördomar – få fler tjejer till brottningen

Av tradition sedan många år tillbaka har brottningen ett starkt fäste i skånska småorter på landsbygden. Så även i Svedala, som bildar en sorts triangel med Malmö och Trelleborg men som har flera mil till kusten.

Nanny Jönsson

Där bor Nanny Jönsson, som är tränare i Dalby Brottarklubb och inte minst är ledare och tränare för regionlaget Team Skåne. Detta trots att hon än så länge bara är 23 år.

– Brottningen kommer nog alltid att finnas i mitt liv, men just nu tar mina studier så mycket av min tid, säger Nanny, som läser till lärare.

Idrottslärare då, eller?

– Nej, faktiskt inte. Däremot kan jag nog få jobb som idrottslärare i framtiden med tanke på alla år i brottningen, när jag väl fått min lärarexamen.

Nanny Jönsson minns sitt första minne av föreningslivet och ledarskap:

– Det var när en av mina första tränare sa till mig: ”Det är klart att du ska vara med, det är klart att du ska prova på.” Jag hade ju noll bollsinne så fotboll och sånt var inget för mig.

Det blev däremot brottningen.

– Det jag gillar mest är den familjära känslan som finns inom brottningen. Gemenskapen. Det är verkligen som en extra familj för mig. Brottning är inte bara en sport, det är en livsstil, skulle jag vilja säga.

Nanny Jönsson

Vad är det du brinner så mycket för?

– Det är ju att få barn och unga att röra på sig och tycka att det är roligt. Och att alla ska få vara med, oavsett socioekonomisk bakgrund eller andra faktorer. Vi är olika och har olika förutsättningar, men på väldigt många plan är vi också lika. Alla behövs i en förening eller ett lag – det ska vara rättvist och jämställt. Det är viktigt.

Nanny Jönsson har plockat ihop sin ledarstil och filosofi från de tidigare ledare som hon själv har haft inom brottningen – och från sin mamma.

– Brottningen har gjort mig till den jag är i dag. Den har gjort mig trygg i mig själv och jag har aldrig behövt känna mig ensam. Den har givit mig vänner, kunskap, tillhörighet och gemenskap – och den har gjort att jag velat träna och att jag har rört på mig. Och det är väl de här sakerna har som ledare hoppas kunna bidra med till andra brottare.

Nanny drivs av att bekämpa fördomar – både inom brottningen och i sitt framtida civila liv som lärare.

– Jag vet flera aktiva tjejer som har slutat med brottningen för att det ”inte anses vara en tjejsport.” Likaså om vi tar barn med diagnoser, för dem kan idrotten vara en jättebra ventil då många av dem kanske bara är fysiskt understimulerade. Sedan vill jag i framtiden också kämpa för att det måste finnas mer rörelse i skolan. Det är så viktigt att röra på sig, säger hon.

Hur är du som ledare?

– Hård men rättvis, stämmer nog rätt bra. Det handlar om att vara tydlig. Och om att fånga upp massa saker som inte nödvändigtvis har med brottning att göra och kunna prata om allt runt omkring med sina brottare. Jag vill se och höra alla. Ofta sätts det mest fokus på de som är bäst och som sköter sig exemplariskt men jag gillar mer att se till dem som är lite underdogs och få dem att växa och utvecklas.

Brottarskor

Hon utvecklar:

– Inom tjejbrottningen finns mycket att göra. Detta är ändå en ny sport, när var vi med på OS första gången, 2004? Det finns många fördomsfulla framförallt pappor som ju inte tycker att deras döttrar ska brottas, det vill jag komma åt.

Du ser idrotten som gemenskapsbildande och enande, eller?

– Ja, verkligen. Idrotten är så viktig för många och i slutändan handlar det ju om ett välmående. Och som det ser ut i dag så behöver många av de unga fler trygga vuxna i sin värld. Kan vi idrottsledare bidra med det, så är det ju fantastiskt.

Fakta

Namn: Nanny Jönsson.
Ålder: 23 år.
Bor: Svedala.
Gör: Ledare och tränare i Dalby Brottarklubb och för regionslaget Team Skåne och i brottning.

Sidan publicerades: 28 november 2022