Idrottsrörelsens antidopingarbete
Sidan uppdaterades: 2 september 2024
Den 1 januari 2021 började den senaste versionen av världsantidopingkoden att gälla och Antidoping Sverige AB (ADSE) startade sitt uppdrag som nationell antidopingorganisation. Idrottsrörelsens antidopingarbete är nu ett delat ansvar mellan Riksidrottsförbundet (RF) och ADSE. Som alltid i antidopingsammanhang vilar ett tungt ansvar på individen.
Doping inom idrotten är förbjudet i enlighet med Idrottens antidopingreglemente (IDR). Syftet med IDR är att tillvarata idrottsutövarnas grundläggande rätt att delta i en dopingfri idrott, och på så sätt främja god hälsa och rättvisa för idrottsutövare. IDR är baserat på Världsantidopingkoden.
Riksidrottsförbundets ansvar i antidopingarbetet
RF har skrivit under Världsantidopingkoden och har därmed ansvar att följa det globala dopingregelverket.
RF har också ansvar att
- upprätta svenska antidopingregler och se till att de efterlevs
- via RF-stämman utse Dopingnämnden och Riksidrottsnämnden som fattar bestraffningsbeslut i dopingärenden
- genom beslut i Riksidrottsstyrelsen anta svenska översättningar av internationella standarder och nationella föreskrifter, exempelvis föreskrifterna för medicinsk dispens
- organisera förebyggande insatser via RF-SISU distrikt
- via RF:s stadgar och styrdokument ålägga specialidrottsförbund och idrottsföreningar att ha ett aktivt antidopingarbete.
RF-stämman beslutar om svenska antidopingregler genom IDR och i RF:s stadgar. Riksidrottsstyrelsen beslutar om svenska versioner av vissa internationella standarder, varav Sveriges föreskrifter för nationell antidopingverksamhet är en. Motsvarande regelverk beslutas av Antidoping Sveriges bolagstämma respektive styrelse.
Sidan publicerades: 17 oktober 2022