Hem / Statistik och forskning / Forskning / Motivera ideella

Motivera ideella

Många ideella föreningar brottas med att behovet att engagera fler aktiva i verksamheten. Inte sällan kan kärnan av de aktiva inom föreningen uppleva att ingen vill engagera sig utan snarare köpa det som föreningen erbjuder likt en vara på en marknad.

Samtidigt vet vi via forskningen att det ideella engagemanget i Sverige är både omfattande och påfallande stabilt samt att många personer står stand by att engagera så länge som de tillfrågas.  Skälen till det ideella engagemanget är ofta att ha roligt, komma i gemenskap samt skapa nytta för någon annan. Men hur motiverar vi de ideella på bästa sätt och vilket ledarskap krävs för att skapa motivation,  engagemang samt en rekryteringsbas för fler ideellt aktiva? Med utgångspunkt i Aron Schougs bok: Motivera ideella diskuteras dessa och flera andra frågor om hur ideella organisationer kan förstå och kanalisera ideellt engagemang. 

Vid seminariet medverkar, Aron Schoug, doktorand i pedagogik vid Stockholms universitet, Camilla Lindquist, föreningsutvecklare vid Rädda Barnen samt Kristoffer Berg, process- och projektledare på RF/SISU. Samtalet leds av Fredrik Kron, chef Bosön utbildningscentrum.

Lyssna till seminariet och titta på Aron Schougs presentation:

Presentation (Aron Schoug)
Lyssna till seminariet i Idealistas podd