Google Translate
Microsoft Translate
Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
Svensk Idrotts riktlinjer är tydliga: Idrott för barn och ungdomar ska bedrivas ur ett barnrättsperspektiv och följa FN:s konvention om barns rättigheter.
I våra strategiska mål talas också om att så många som möjligt ska idrotta så länge som möjligt, om idrott hela livet.
Att någon ska fara illa, genom kränkningar, trakasserier eller övergrepp inom idrottsrörelsen är helt oacceptabelt. Vi har ett särskilt ansvar för de barn och ungdomar som finns i vår verksamhet men inte heller vuxna ska behöva bli utsatta.
Tyvärr förekommer det inom idrotten likväl som på andra platser i samhället. Inom idrotten har vi dock en nollvision och jobbar hårt för att ingen ska behöva bli utsatt inom ramen för sitt idrottande.
För att hjälpa våra specialidrottsförbund och föreningar har materialet Skapa Trygga Idrottsmiljöer tagits fram för att vägleda och stödja arbetet med en Trygg Idrott för alla.
På RF centralt och i alla 19 distrikt finns sakkunniga i barn- och ungdomsidrott. Dessa personer har grundläggande relevant utbildning, utbildas kontinuerligt och har också via RF:s samverkansavtal med Bris direkta möjligheter att i sin tur söka stöd i sitt eget arbete. Samverkan med Bris RF tecknade under 2017 ett samverkansavtal med Bris. Det omfattar såväl kunskapshöjande som rådgivande insatser.
Bris – telefonlinje för barn 116 111 Bris – vuxentelefon 0771 50 50 50, öppen vardagar mellan klockan 09.00-12.00
Bris – Stödlinje för idrottsledare 077 44 000 42
Carina BäckVerksamhetsutvecklareTrygg idrott08-699 62 78
Henrik PerssonSakkunnig Barn- och ungdomsidrott08-699 62 29
DistriktssakkunnigaBarn- och ungdomsidrott
Riksidrottsförbundet och Bris samarbetar för att öka kunskap och stärka barns rättigheter inom idrotten.