Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

RF och svensk idrott

Nio av tio barn och ungdomar är någon gång under uppväxten med i en idrottsförening. Många är med i flera. Det gör idrottsrörelsen till Sveriges största folkrörelse.
  • Uppdaterad: 2018-03-14 13:59

Den svenska idrottsrörelsen har över 3,1 miljoner medlemmar, cirka 650 000 ideella ledare och runt 20 000 föreningar. 71 specialidrottsförbund organiserar fler än 250 olika idrotter.

De flesta ledare inom svensk idrott jobbar utan lön. Om de ersattes i nivå med outbildade fritidsledare skulle det kosta cirka 20 miljarder kronor årligen.

Drygt två tredjedelar, 65 procent, av alla barn mellan 6 och 12 år tränar och tävlar i minst en föreningsidrott. Ungefär lika många flickor som pojkar är föreningsaktiva.

Idrottens organisation

Svensk idrott är en traditionell demokratisk folkrörelse. Basen är människor som sluter sig samman i självständiga föreningar och betalar medlemsavgift. Det gör Riksidrottsförbundet till en ideell förening.

Föreningarna är samlade i så kallade specialidrottsförbund, huvudsakligen organiserade utifrån olika idrotter.

Några förbund, så kallade fleridrottsförbund, riktar sig i stället till särskilda grupper. Några exempel på det är Skolidrottsförbundet, Sveriges Akademiska Idrottsförbund och Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet.

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens huvudorganisation. Specialidrottsförbunden är medlemmar i Riksidrottsförbundet.Läs mer på sisuidrottsutbildarna.se som utbildar och utvecklar idrotten.

Läs mer på sok.se om hur SOK förbereder och leder det svenska deltagandet i OS.

Idrottens samhällsnytta

"De positiva samhällseffekterna av en välmående idrottsrörelse är tydliga och många."

Idrottens finansiering

"Den svenska idrotten blomstrar på grund av engagemanget hos ideella ledare."

Framtidens förening

Internationellt arbete

"Idrott utövas överallt och förenar människor över gränserna. Det är viktigt att Sverige är representerade."

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss