Hem / Bidrag och stöd / Stöd för internationella ev... / Handledning för hållbara idrottsevenemang

Handledning för hållbara idrottsevenemang

Idrottsevenemang kan fungera som motor för hållbar utveckling. Genom att skapa mer hållbara idrottsevenemang – socialt, ekologiskt och ekonomiskt – kan du som arrangör inspirera bredare än bara i samband med evenemanget. Så att fler vill ställa om och bli mer hållbara.

Att inkludera hållbarhet i ett evenemang är enkelt. Det finns mycket att vinna på att inkludera det perspektivet i planering och genomförande av ett evenemang, oavsett om det är stort eller litet. Hållbarhet är till exempel en möjlighet att öka lönsamheten, stärka varumärket och locka nya målgrupper och sponsorer till evenemanget. 

Som ett steg att göra det ännu enklare att genomföra ett hållbart evenemang har RF tagit fram handledningen Hållbara idrottsevenemang från bid till legacy, som ska inspirera och vägleda evenemangsarrangörer i arbetet med hållbarhet.

Före evenemanget

I planerings- och förberedelsefasen av ett evenemang är det viktigt att fokusera på vilka mål man har med hållbarhetsarbetet och vilka insatser som krävs för att ta sig dit. Det är viktigt att prioritera och utveckla hållbarhetsinitiativ utifrån det specifika evenemangets förutsättningar och att förankra arbetet i organisationen. Då kan alla bära frågorna utifrån den roll de har i evenemanget.

För tips och inspiration kring olika hållbarhetsområden finns Hållbara aspekter som ett kompletterande verktyg. Det kan också vara lämpligt att använda Event Impact Calculator för att uppskatta ditt evenemangs påverkan på de ekonomiska, miljömässiga och sociala aspekterna av ditt evenemang, vilket hjälper dig när du ska sätta mål och prioritera.

Kolla gärna in vårt webbinarium om hållbara bids här.

Själva genomförandet

Under genomförande av ett evenemang är det dags att genomföra det man har planerat för. Det är viktigt att vara flexibel och göra justeringar i hållbarhetsarbetet allt eftersom evenemanget pågår samt att kommunicera de hållbarhetsinitiativ som finns i evenemanget.

Kolla gärna in vårt webbinarium om hållbara evenemang i praktiken här.

Efter evenemanget

När evenemanget är genomfört är det viktigt att ha en transparent redovisning om hållbarhetsarbetet och att vara generös i att dela med sig av sina erfarenheter, så att vi tillsammans kan bidra till att skapa fler hållbara evenemang.

Verktyget Hållbara idrottsevenemang från bid till legacy är utvecklat inom projektet Baltic RECoord som Riksidrottsförbundet drivit tillsammans med de nationella idrottsorganisationerna i Litauen, Lettland och Estland i syfte att skapa samarbeten kring hållbara idrottsevenemang i Östersjöregionen. Projektet har finansierats av Svenska institutet och pågått sedan hösten 2018.

För mer information om projektet, kontakta Charlotte Sundvall, This is a mailto link.

Leveransadress:

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm för företagspaket och transporter