Hoppa till sidans innehåll

Smålandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Småland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Håkan summerar 30 år som ordförande

2016-03-14 08:00
Det är ingen överdrift att säga att Håkan Danielsson har vigt sitt liv åt fotbollen. Han har ett CV som fullkomligt svämmar över av förtroendeuppdrag inom den småländska och svenska fotbollen. Men nu, efter 30 år som ordförande för Smålands Fotbollförbund, är det dags att lämna över stafettpinnen till efterträdaren Christer Gustavsson.
  • Uppdaterad: 2018-09-10 15:25

I Smålandsidrottens fikarum träffar vi Håkan som håller ett stadigt grepp om sin kaffekopp. Han väljer sina ord noga. 30 år ska summeras och det gör man inte i en handvändning. Anledningen till att Håkan nu kliver av är att man inom förbundet har haft en överenskommelse, när man passerar 70 år är det dags att lämna över till någon annan.

Hur känns det att sluta?
- Det känns bra. Jag har ju varit inställd på det ett tag.

Håkan drar paralleller till när han en gång i tiden var storrökare och rökte 60 cigarretter(!) och drack 40-50 koppar kaffe om dagen. När han sedan bestämde sig för att sluta röka till nyårsafton var det aldrig tal om att ta ett bloss igen.

- Lite så är det nu med, jag har intalat mig själv att så här är det och då planerar jag utifrån det.

Hur skulle du summera de här 30 åren?

- Vi har haft många fina år, dels Öster-åren när de blev svenska mästare och tiden då även Kalmar FF blev svenska mästare, säger Håkan och fortsätter:

- Däremot har vi inte legat i framkant på damsidan. Med tanke på storleken på vårt distrikt borde vi ha ett allsvenskt lag. Det är först nu vi har två lag i Elitettan - Växjö DFF och IFK Kalmar.

I övrigt pekar Håkan på att förbundet har haft god fart på sin ungdomsfotboll med många lag och föreningar och att man har varit framgångsrika vad gäller utbildning och utbildat många på tränarsidan.

- Jag skulle också vilja hävda att en viktig anledning till våra framgångar är att vi har samarbetat med Smålandsidrotten. Kollar man årsberättelserna från 1985, 1986 så poängterar vi redan där samarbetet med Smålandsidrotten. Det har varit en styrka att vi har suttit på samma kansli och kunnat dra nytta av Smålandsidrottens idrottskonsulenter.

Vad har du sett för utveckling inom fotbollen under årens lopp?

- För 30 år sedan var det inte så många föreningar som hade lag för 12-åringar och yngre. Där har det skett en utveckling, man har lag tidigare. Här kan man fundera på om det är det som gör att vi får ett tapp tidigt i junioråldern, att vi börjar för tidigt. Det är något vi ska se över. Hur får vi fler att hålla på längre? Det handlar mycket om att arbeta med ledarattityder, vad är det vi vill med verksamheten för de allra yngsta? Är det tävlingshetsen eller är det att vi ska se till att de har roligt och inte ha fokus på tabeller?

Du visar på ett otroligt engagemang, vad har drivit dig?

- Mina uppdrag har gjort att jag har fått uppleva mycket. Under OS i Aten fick jag se tre friidrottsguld och hade förmånen att vara ute på kanotstadion när det blev guld där med. Fotbolls-VM 94 fick jag även följa på nära håll. Sedan har vi haft kul tillsammans under alla de här åren, oberoende av vilken konstellation det har varit.

Det hela började med att Lars-Åke Lagrell fick upp ögonen för Håkans handstil när han från sin moderförening Södra Vi IF sökte om fritidsgruppsbidrag.
- Jag hade tänkt bli arkitekt och Lars-Åke noterade att det var någon i Södra Vi IF som textade väldigt bra och upptäckte också sedan att jag kunde en del om fotboll och knöt mig därmed till fotbollen. Sedan har jag och Lars-Åke kamperat en hel del ihop och jag har haft förmånen att ha honom, Stig Svensson och Lennart Johansson som mentorer.

Vad kännetecknar ditt ledarskap?

- Jag har varit mer en arbetade ordförande än någon som har synts allt för mycket. Jag försöker få saker gjorda och jag är rätt säker på att vi har skapat den miljön i Smålands Fotbollförbund. Om vi tittar på hur det ser ut i Svenska Fotbollförbundet så har vi de senaste åren haft tre kommittéordföranden från Småland och det är nog inte en tillfällighet.

Vad ska du göra nu?

- Engagemanget i min moderförening Södra Vi IF fortsätter och jag hoppas att jag är fortsatt önskad som ordförande för klubben. Min hustru är också mycket engagerad där, så vi lägger mycket tid på föreningen så länge de önskar oss. Sedan ingår jag i en grupp inom Svenska Fotbollförbundet som har i uppdrag att kolla på spelarutbildningen.

Skribent: Therese Karlsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Smålands Idrottsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress: St. Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:Tel: 036-34 54 00
Fax: 036-34 54 19
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss