Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Anna Iwarsson på Riksidrottsmötet 2015 i Helsingborg tillsammans med Stefan Bessman (till vänster), ledamot i Stockholmsidrottens styrelse och Riksidrottsstyrelsen samt Stockholmsidrottens ordförande Peter Larsson.

Hallå där Anna Iwarsson ...

2015-06-02 16:39

Hallå där Anna Iwarsson, styrelseledamot i Stockholmsidrotten, författare och opinionsbildare inom värdebaserat ledarskap, folkhälsa med inriktning på träning och hållbar livsstil som valdes in i Riksidrottsstyrelsen på helgens Riksidrottsmöte i Helsingborg den 29-31 maj.
  • Skapad: 02 JUN 2015 16:39

– Det här känns verkligen jätteutmanande och jättespännande, och förstås jättekul. Jag ska försöka göra mitt allra bästa för att inspirera till det lyft som jag upplever att många i idrottsrörelsen just nu efterfrågar. 

Vad ser du för utmaningar för idrottsrörelsen?

– Vi ska ha respekt för det som vi faktiskt är riktigt duktiga på och ta till vara den erfarenhet och kompetens som finns inom idrottsrörelsen. Om man tittar på vår kärna inom idrotten så kan vi träning, våra olika unika idrotter, ledarskap, metodik, taktik och pedagogik. Vi måste tro på det vi kan. När jag tänker på våra utmaningar drar jag en parallell till min 17-årige son. Han spelar pingis på ungdomselitnivå och på fritiden väldigt avancerade tv-spel med kompisar från hela världen. Oavsett om han tränar pingis eller tv-spel arbetar han strategiskt, stringent och fokuserat tillsammans med andra.

– Efter ett tag kan han sin arena som han verkar på och då behöver han växla upp för att kunna inta nästa nivå. Min bedömning är att vi inom idrottsrörelsen kan våra olika arenor som vi verkar på och som är kända för oss. Men nu måste vi våga bryta ny mark och inta nästa nivå. Där kommer vi möta hinder, svårigheter och ibland inbillade faror. Men det finns inget alternativ. Jag ska i alla fall försöka göra mitt allra bästa för att vi gemensamt ska lyckas modernisera svensk idrott på 2000-talet.

Valberedningen föreslog Anna Iwarsson främst för hennes kunskaper och erfarenheter från att arbeta med breddidrott och folkhälsofrågor i gränslandet mellan traditionella och moderna organisationsformer samt med utbildningsverksamhet.

– Att hantera föreningslogiken på en kommersiell marknad är komplext. Att förstå den idrottspolitiska maktstrukturen kan upplevas krångligt. Men önskemålet från Sveriges befolkning är enkelt. De allra flesta vill idrotta, träna och vara fysiskt aktiva genom hela livet. Oavsett om de gör det för att må bra, tänja på sina egna gränser eller tävla mot andra. 

– Det finns höga förväntningar efter de beslut som togs på RIM om hur vi inom idrottsrörelsen ska möta vår framtid. Och det var väldigt tydligt att, nu behöver vi jobba klokt och smart tillsammans.

Anna Iwarsson tror att idrottens utmaning ligger mycket i att möta det behov som kommer att finnas i framtiden – och det kan skilja sig från vad dagens medlemmar efterfrågar.

– Vi måste se till hela svenska folket och inte bara de som är medlemmar i föreningslivet i dag och erbjuda det som morgondagens medlemmar faktiskt efterfrågar, säger Anna Iwarsson och fortsätter:

– Närheten till sin idrott och föreningens tillgänglighet för att det ska fungera bra i människors vardag är väldigt viktig. Ledarskapet i idrottsföreningarna är avgörande för att man som medlem ska trivas och känna tillhörighet. Ledarna och tränarna behöver känns att de trivs och är stolta i sina olika uppdrag. Då blir de bra förebilder som välkomnar, inspirerar, utmanar och sporrar. Erbjuder vi inte det som människor efterfrågar blir vi inte intressanta.

Skribent: Pontus Gyllensten

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss