Hoppa till sidans innehåll

Västmanlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västmanland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Fler arrangemang i sikte för Fagersta Ungdomsskytteförening

06 NOV 2015 11:39
I Fagersta finns en av landets bästa skyttehallar och ett stort engagemang. En lyckad kombination med nya möjligheter tack vare Idrottslyftet.
  • Skapad: 06 NOV 2015 11:39

- Välkommen! Var det dimmigt längs vägen? Maybrith Spinord, kassör i Fagersta Ungdomsskytteförening, visar gott värdskap och står redo med ett stort leende redan utanför Fagerstahallen. Under vägen ner till skyttehallen berättar hon glatt om helgens stora arrangemang som väntar, Grand Prix med hela Sverigeeliten på junior- och seniorsidan. De sista detaljerna ska finslipas under kvällen.

Fokus geväret webben
Fler arrangemang i sikte för Fagersta Ungdomsskytteförening.

”Anläggningen är uppförd med bidrag från Riksidrottsförbundet”. Nere i skyttehallen ger budskapet på anslagstavlan en indikation om varför vi är här. Vi slår oss ner vid ett bord i lokalens lilla kök. Eva Olsson som är ordförande ansluter precis som sekreteraren Lars Lindgren.  Maybrith Spinord serverar kaffe, muffins och pepparkakor, samtidigt som de med inlevelse berättar om föreningen och dess
verksamhet.

Gänget webben
Eva Olsson, Maybrith Spinord och Lars Lindgren

Fagersta Ungdomsskytteförening har utvecklats mycket de senaste åren. Idag finns cirka 70 medlemmar varav 15 av ungdomarna är aktiva i tävlingsverksamheten. Skyttehallen i Fagersta är en av landets bästa. Men det var just för att utveckla den och sikta högre som tanken väcktes på att ansöka om medel ur Idrottslyftet.
– Vi i styrelsen tillsammans med ungdomarna bestämde oss för att sikta framåt och satsa på de möjligheter vi har med denna utmärkta skyttehall, berättar Eva Olsson.

-  Tidigare hade vi 30 banor med Mega Link-systemet, ett elektroniskt system, vilket gör att du alltid får exakta koordinater på varje skott och varje skott man skjuter presenteras på en monitor vid skjutplatsen. Dock hade vi tio banor som inte var styrda av Mega Link utan istället var manuella. Vi hade en så bra skyttehall att vi skulle kunna arrangera de riktigt stora tävlingarna men begränsades av de manuella tavlorna.

Beslut togs att kontakta Västmanlands Idrottsförbund för att höra om möjligheterna att söka medel ur Idrottslyftet.

– Först kändes det krångligt med själva ansökan, men vi fick fantastiskt hjälp från Idrottsförbundet. Det gjorde processen mycket enklare.

Medel söktes och beviljades både från Idrottslyftet via Västmanlands Idrottsförbund och från Fagersta Kommun och resultatet har inte låtit vänta på sig. Redan i helgen arrangeras Sweden Grand Prix i Fagersta på uppdrag av Svenska Skyttesportförbundet. En av deltagarna är Josefine Lindfors 15 år som satsar på att kvala in till EM.

Josefine webben
Josefine Lindfors siktar på EM

- Det känns väldigt roligt att få tävla på hemmaplan och nu när vi har fått fler tavlor kan jag stå långt ner i hallen och skjuta säger hon med ett leende.

Hon berättar att hon började i föreningen som sjuåring, då hon följde med sin storebror. Nu delar skytte och ridsport fritiden, vilket fungerar bra.

- Det känns roligt att kunna erbjuda sådana här stora tävlingar på hemmaplan säger Eva Olsson. Förhoppningen är att SM för luftgevär ska arrangeras i Fagersta 2016.

- Sedan handlar det också om att utveckla föreningen på flera sätt fyller Lars Lindgren i. Tack vare SISU Idrottsutbildarna genomförde vi en föreläsning om mental träning för både aktiva och föräldrar med mycket positiv respons under året.

Engagemanget är stort i föreningen. Under kvällen står inte bara arrangemangsförberedelser utan även styrelsemöte på agendan. Bland annat ska det diskuteras rekrytering och hur föreningen kan fortsätta att utvecklas.

- Vi har öppet på tisdagar mellan 16-19 och då vill vi gärna locka hit fler ungdomar som vill prova vår idrott, avslutar Maybrith Spinord.

Text och foto: Anette Fransson
Läs mer om anläggningsstöd via Idrottslyftet (länk)

Bilder från besöket
Fagerstahallen webben
Skjutbana webben

Anläggning skylt webbenFelra skyttar webben
Tavlor många webben
Tack vare Idrottslyftet, Västmanlands Idrottsföbund och Fagersta Kommun finns nu ytterligare tio banor med Mega Link-systemet.

Digital tavla och gevär webben

Josefine skjuter närbild webben

Närbild kille webben

Digital tavla webben

Måttband webben
Skyttar flera 2 webben

Skribent: Anette Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västmanlands Idrottsförbund
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:Tel: +46104764800
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss