Hoppa till sidans innehåll

Västmanlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västmanland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Stora vinster med mer idrott i skolan!

10 FEB 2016 11:58
I går besökte Ingegerd Ericsson, docent i idrottsvetenskap vid Malmö högskola, Sala där hon vid två föreläsningar berättade om de forskningsresultat som visar att mer rörelse och motorikträning i skolan ger bättre skolprestationer. Föreläsningarna genomfördes som ett samarbete mellan Västmanlands Idrottsförbund, SISU Idrottsutbildarna, Landstinget Västmanland, Sala Kommun och föreningen Varmsätra IK.
  • Skapad: 10 FEB 2016 11:58

Ingegerd
Ingegerd Ericsson gästade Sala för två föreläsningar

Initiativet till föreläsningarna togs av Varmsätra IK som på ett ledarmöte i september 2015 tog beslut om att undersöka möjligheten att bjuda in Ingegerd Ericsson till Sala. Detta istället för att föreningen själva skulle rapportera om forskningen och dess resultat för kommunens politiker. Föreningen kontaktade Sala kommun, Västmanlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna för ett samarbete.

- Genom Ingegerd framför vi det vi i föreningen Varmsätra IK vill förmeddela till våra politiker. Vi har jobbat hårt för att få hit så många beslutsfattare som möjligt idag, samtidigt som vi även har bjudit in allmänhet, föreningsliv, skola, förskola med flera. Vi hoppas såklart att det här ska få stor spridning, säger Varmsätra IK:s ordförande Jennie Sillén.

Lena och Jennie webben
Lena Larsson från Sala Kommun och Jennie Sillén från Varmsätra IK.

Under eftermiddagens föreläsning på Centrumbiografen i Sala berättade Ingegerd Ericsson om resultatet av Bunkefloprojektet, där alla elever som ingick fick en timme schemalagd idrott varje skoldag för att undersöka hälsovinsterna. Hälsovinsterna visade sig så positiva att projektet blev till Bunkeflomodellen med ökad idrott, motorikobservationer och stöd för elever med behov. Ingegerd har därefter fortsatt att forska om relationer mellan motorik, idrott och lärande. Hon har utformat ett observationsschema för att studera barns och ungdomars motorik och vill genom forskning bidra till ökad kunskap om relationer mellan motorik, självkänsla och lärande.

Ingegerd gav även ett medskick till idrotten och dess ledare:

- Gör motorikövningar med barnen och hjälp dem i deras utveckling. Det ska vara lustfyllt med idrott och alla ska känna att de kan vara med.

Intresset var stort, med 120 deltagare på plats. Två av dem, Maria Jernstedt och Tomas Jernstedt från Vallaskolan i Sala, tog en pratstund med Ingegerd efter föreläsningen och var båda väldigt nöjda:

– Det är bra att fräscha upp sina kunskaper och få ny inspiration. Jag känner att jag har blivit stärkt i min övertygelse om hur viktigt det är med rörelse.

– Det är genomtänkta saker hon berättar om. Det känns inspirerande och viktigt att ta med sig, konstaterade de.

Tomas och maria vallaskolan webben
Tomas Jernstedt och Maria Jernstedt från Vallaskolan i Sala.

Varmsätra IK har sedan 2010, genom dialog med politiker, påtalat behovet av en större lokal. Detta i samarbete med Norrby IK.

- I föreningen jobbar vi med motorik och rörelse varje vecka och vi har en djup förståelse för hur viktigt detta är för varje individs utveckling. Vi ser och tänker även på en annan aspekt i detta och det är den livskvalité som också kommer varje individ tillgodo. Livskvalitén är ju svår att mäta, och därmed svår att forska på, men ack så viktig om vi pratar och god samhällsutveckling säger Jennie Sillén.

- Vi vill att vår kommun ska göra goda samhällsinvesteringar. Genom att agera och ta beslut utifrån det Ingegerd berättar här idag.

deltagare webben
Intresset var stort och deltagarna många.

Under kvällen väntade ytterligare en föreläsning med 70 anmälda deltagare.

- Föreläsningarna har fått större ringar på vattnet än vad vi kunde ana vid det där ledarmötet i september. Det känns såklart jättekul. Det är en spännande resa vi är på, avlutar Jennie Sillén.

Läs även mer på Bloggen för sisuovif  Ta idrotten till hjälp för att minska samhällets kostnader


Här kan du läsa mer

www.mugi.se
www.bunkeflomodellen.com


Text och foto: Anette Fransson

böcker webben
efterprat webben
Många passade på att ta en pratstund med Ingegerd Ericsson.
Ingegerd föreläser webben
Ingegerd rärelse webben
Ingegerd rörelse 2 webben
rörelse webben
Även deltagarna fick röra på sig.
övningb3 webben

Skribent: Anette Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västmanlands Idrottsförbund
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:Tel: +46104764800
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss