Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Foto: PETTER ARVIDSON

En hållbar idrottsrörelse

Riksidrottsförbundet, specialidrottsförbunden, distriktsidrottsförbunden och landets alla idrottsföreningar gör stora insatser för samhället och vår miljö. Med utgångspunkt i idrottens idéprogram Idrotten Vill och Strategi 2025 har RF och SISU nu fattat beslut om ett hållbarhetsramverk som gör det möjligt att växla upp arbetet och på ett strategiskt sätt bidra ytterligare till en mer hållbar värld.
  • Uppdaterad: 21 MAJ 2019 20:15

Alla har sin egen tolkning av vad begreppet hållbarhet innebär. Syftet med RF och SISU:s hållbarhetsramverk är att samlas kring en gemensam bild av vad vi som organisation menar när vi pratar om hållbarhet. Genom ett gemensamt ramverk finns förutsättningar att växla upp arbetet ordentligt. Riksidrottsstyrelsen och förbundsstyrelsen för SISU idrottsutbildarna fattade i februari 2019 beslut om följande ramverk för RF och SISU: 

Som en hållbar organisation värnar Riksidrottsförbundet och SISU idrottsutbildarna ett livslångt idrottande och bidrar till en framgångsrik samhällsutveckling, både socialt och ekologiskt.

Vi är en hållbar organisation som utvecklas genom att styra verksamheten inom grundläggande villkor för social och ekologisk hållbarhet. Arbetssättet stimuleras av, och stimulerar till, transparens, folkhälsa, jämställdhet, folkbildning och gemenskap. 

För att vara hållbara lever Riksidrottsförbundet och SISU idrottsutbildarna enligt idrottsrörelsens värdegrund och Idrotten Vill, med efterlevnad av FN:s mänskliga rättigheter och barnkonvention. Genom idrott tar vi ansvar och verkar för inkludering och folkhälsa lokalt, regionalt och globalt. 

I vårt dagliga arbete skyddar vi systematiskt naturen genom att medvetet minska energianvändning och använder enbart förnybar energi för resor, transporter och på våra anläggningar. Vi har slutat förgifta med t ex tungmetaller och svårnedbrytbara kemikalier och vi använder bara resurser från välskötta marker, skogar och hav.

Under 2019 kommer vi jobba för att omsätta detta i konkreta handlingar genom att t ex utveckla verksamheten och ta fram användbara verktyg. Den här webbsidan kommer uppdateras i takt med att RF och SISU:s hållbarhetsarbete utvecklas. Redan idag finns ett antal policydokument och strategiska fokusområden som var och ett för sig är viktiga pusselbitar i idrottens hållbarhetsarbete. Längre ner på sidan finns det länkar till befintliga dokument som redan nu kan användas som stöd och inspiration. Där finns också hållbarhetsramverket i sin helhet.

Kontakt

 
Charlotte Sundvall

Hållbarhet
08-699 62 18
This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss